Η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, προσφέρει μια ευκαιρία την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευθεί προβάλλοντας με πειστικά επιχειρήματα την υπεραξία της Ελλάδας.
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή του μετώπου της Δύσης έναντι της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, την ώρα που η γειτονική «νατοϊκή σύμμαχος» Τουρκία απομακρύνεται σταδιακά από το ευρωατλαντικό οικοδόμημα. Φιλοξενεί μια από τις πιο σημαντικές αμερικανικές βάσεις σε μια εύφλεκτη περιοχή όπου διακυβεύονται μείζονα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Εχει αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δύο από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στον κόσμο.
Στην Αν. Μεσόγειο διαφαίνεται η προοπτική μεταφοράς σημαντικών ποσοτήτων αερίου μέσω Ελλάδας, με αμερικανικές εταιρείες να έχουν κομβικό ρόλο στο περιφερειακό ενεργειακό σκηνικό. Διανοίγονται προοπτικές για κερδοφόρες επενδυτικές δράσεις αμερικανικών επιχειρήσεων όχι μόνο στη σχετικά μικρή ελληνική αγορά, αλλά μέσω αυτής στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την ΕΕ.
Η προβολή της σημασίας της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στον συγκεκριμένο Αμερικανό πρόεδρο, θα είναι πιο αποτελεσματική αν περιλαμβάνει και τη χρήση χαρτών και γραφημάτων.
Καθώς θα συζητά με τον ηγέτη της υπερδύναμης, ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος είναι ένα κόμμα που δεν «παίζει» με τα εθνικά θέματα. Στις μεγάλες δύσκολες αποφάσεις επιλέγει το εθνικό, όχι το μικρομματικό συμφέρον.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία ως «γερμανοτσολιάδες», αλλά τον Ιούλιο του 2015 η ΝΔ τήρησε εθνικά υπεύθυνη στάση και κράτησε ζωντανό τον ευρωπαικό προσανατολισμό της χώρας. Θα είχε κάνει το ίδιο ο ΣΥΡΙΖΑ εάν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι;
Ετσι και τώρα, που ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να εμβαθύνει την ήδη στενή συνεργασία με την Αμερική, μπορεί να υπολογίζει στην εθνικά υπεύθυνη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια καλή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι χρήσιμη για τη χώρα και θα βοηθήσει και την επόμενη ελληνική κυβέρνηση.
Είναι επρόσδεκτη η στροφή προς τον ρεαλισμό και στο γεωπολιτικό πεδίο - όπως συνέβη και στο οικονομικό, αν και ήρθε λίγο αργά και κόστισε κάποια δισεκατομμύρια στη χώρα - και η αναγνώριση από την κυβέρνηση της σημασίας που έχει η στενή συνεργασία με τους μέχρι πρότινος «δολοφόνους των λαών Αμερικάνους».
Η σοβαρότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ουσιαστική στήριξή της στις μεγάλες στρατηγικές επιλογές, έχει μεγάλη σημασία για την πορεία της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, της σημερινής συνάντησης με τον ηγέτη της υπερδύναμης, είναι ένα όπλο στη φαρέτρα του Ελληνα πρωθυπουργού, που μπορεί να αξιοποιήσει διαβεβαιώνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο για τη σταθερότητα της ελληνοαμερικανικών σχέσεων ανεξαρτήτως προσώπων, κομμάτων και κυβερνήσεων στην Ελλάδα, κάτι που θα διευκολύνει την Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην χάραξη μακρόπνοων σχεδίων συνεργασίας.
kathimerini