5.10.17

Ντομπρόβσκις: Εφικτή η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης της Ελλάδας μέσα στο 2017

\H ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος περνάει μέσα από την πιστοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2018 και την εφαρμογή ενός μεγάλου πακέτου προαπαιτούμενων, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Αντιπρόεδρος διαπίστωσε ωστόσο ότι η ολοκλήρωσή της είναι εφικτή πριν από το τέλος του έτους.

"Είμαστε ακόμα στον Οκτώβριο, οπότε η ολοκλήρωση στη βάση του χρονοδιαγράμματος πριν το τέλος του έτους είναι ακόμα εφικτή", είπε χαρακτηριστικά. "Αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της προετοιμασίας και το ιδανικό είναι να τελειώσουμε τον Δεκέμβριο", σημείωσε. "Η ουσία όμως είναι πάνω από τις προθεσμίες", διευκρίνισε. "Όλοι οι όροι πρέπει να εκπληρωθούν, δηλαδή τα προαπαιτούμενα να υλοποιηθούν και να διασφαλιστεί η εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018".
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι "ο στόχος του 2017 είναι εντός τροχιάς" και πως "έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη λίστα προαπαιτούμενων που αφορούν ως επί το πλείστω μεταρρυθμίσεων που έχουν νομοθετηθεί και πρέπει τώρα να εφαρμοστούν στην πράξη". Δήλωσε μάλιστα με έμφαση ότι η Ελλάδα "πρέπει να στείλει το μήνυμα στους επενδυτές ότι η οικονομία ανακάμπτει και πως χτυπάει την πόρτα των αγορών".
Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, δήλωσε άγνοια για τη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και τόνισε ότι "χρειάζεται περισσότερη έρευνα" πριν τοποθετηθεί επί του ζητήματος.
Αργότερα εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο STAR πως "οι υπηρεσίες της Κομισιόν γνωρίζουν και επί του παρόντος αξιολογούν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου". Σημείωσε δε ότι "οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της αναδιαμόρφωσης του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί βασικό επενδυτικό πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης".
Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες
STAR.GR