7.10.17

«Παρμενίων 2017»: Απειλήθηκε «θερμό» επεισόδιο με κατάρριψη τουρκικών UAV!

Συνεχείς πτήσεις τουρκικών UAV πάνω από τα πλοία του ελληνικού στόλου, αλλά και στα νησιά στα οποία είχαν λάβει τις προκαθορισμένες από τα εθνικά επιχειρησιακά σχέδια, θέσεις διασποράς τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και της Εθνοφυλακής, καταγράφηκαν από την ελληνική αεράμυνα.

Τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις τουρκικών UAV παρατήρησης καταγράφηκαν, αλλά υπολογίζεται ότι υπήρξαν περισσότερες από 10 κατασκοπευτικές πτήσεις, UAV μεταξύ των οποίων και των UAV Bayraktar, αλλά και MALE ANKA.
Σε μάι περίπτωση μάλιστα προειδοποιήθηκε ευθέως μέσω του "κόκκινου" τηλεφώνου από την ελληνική πλευρά, η Αγκυρα ότι θα καταρριφθεί οποιοδήποτε μη επανδρωμένο εναέριο μέσο πλησιάσει τα ελληνικά πλοία, με τον Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ε.Αποστολάκη να επιμένει στην τήρηση "σκληρής γραμμής" στο θέμα αυτό. 
Η Ελλάδα είχε εκδώσει φυσικά μία σειρά από ΝΟΤΑΜ και NAVTEX και είχε πλήρη νομιμοποίηση στην κατάρριψη, αλλά η πολιτική ηγεσία της χώρας επέλεξε να μην οξύνει την κατάσταση με την Αγκυρα.
Το πρόβλημα είναι ότι καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι θέσεις διασποράς στα νησιά και συγκρίνονται, αναλύονται και εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα του τρόπου δράσης τους, χωρίς η ελληνική πλευρά να μπορεί να αντιδράσει.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά UAV κατασκοπεύουν κινήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά μέχρι στιγμής ήταν πιο διακριτικοί.
pronews