11.10.17

ΕΚΤΑΚΤΟ: Προς αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας οδεύει η Μαδρίτη - Ενεργοποιεί το άρθρο 155 και στέλνει Στρατό

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε στην λήψη έκτακτων μέτρων προς αντιμετώπιση του καταλανικού αποσχιστικού κινήματος και ενεργοποιεί το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που αφαιρεί την αυτονομία από την Καταλονία 

Στη σκληρή στάση που κράτησε από την πρώτη στιγμή επιμένει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και οδεύει προς την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας κάτι το οποίο συνεπάγεται και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε ένοπλης εναντίωσης.
Ζήτησε από την Καταλονία να αποφασίσει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της καθώς η ομιλία Πουτζεμόν ήταν το λιγότερο ασαφής αλλά αρκετά προβληματική. Κι όταν πάρει απάντηση, θα αποφασίσει τι πρόκειται να γίνει.
Εάν η απάντηση είναι υπέρ της ανεξαρτησίας τότε ενεργοποιείται το άρθρο 155
Η σύντομη δήλωση Ραχόι έγινε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Μαδρίτη. Ενός συμβουλίου που συζήτησε
Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.
«Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλονίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. Η υπογραφή ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία».
pronews