16.10.17

15 τουρκικά τανκς και 60 τεθωρακισμένα εισήλθαν στην Ιντλίμπ της Συρία


Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις αποτελούμενες από 15 τανκς και 60 τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, στην οποία ο τουρκικός στρατός εισέβαλε από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.
Οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην Ιντλίμπ στα πλαίσια της Συμφωνίας της Αστάνα, στην οποία τον Σεπτέμβριο οι τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις» της «αποκλιμάκωσης» στη Συρία, δηλαδή η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, αποφάσισαν να καταστήσουν την Ιντλίμπ μια από τις «ζώνες αποκλιμάκωσης» του τζιχάντ που μαίνεται στη χώρα.
Η Συμφωνία της Αστάνα προβλέπει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των τριών «εγγυητριών» θα έχουν αποστολή επιτήρησης της εκεχειρίας και αντιμετώπισης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ταχρίρ Αλ Σαμ, του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Ωστόσο, η Τουρκία αφού εισήλθε στην Ιντλίμπ «προσάρμοσε» μονομερώς τη συμφωνία στους σχεδιασμούς της και έθεσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των συνόρων της από τους Κούρδους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στρέψει τα όπλα της ενάντια στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αντί της Ταχρίρ Αλ Σαμ.
Η ίδια η Ταχρίρ Αλ Σαμ αποσύρθηκε από τα εδάφη που κατέλαβε τη Τουρκία, της παρέδωσε αμαχητί πόλεις και χωριά και με ανακοίνωσή της τόνισε ότι οι τζιχαντιστές της δεν θα πολεμήσουν τους Τούρκους όσο στόχος των τουρκικών δυνάμεων είναι οι Κούρδοι.
Με απλά λόγια η Τουρκία ενώ εισέβαλε στη Συρία για να πολεμήσει -υποτίθεται- την Αλ Κάιντα, συμφώνησε μη επίθεση με τους τρομοκράτες και έθεσε ως στόχο της τους Κούρδους, κάτι που παραδέχθηκαν με δηλώσεις τους σε διεθνή πρακτορείακαι οι ισλαμιστές μισθοφόροι της Τουρκίας που συμμετέχουν στην επιχείριση υπό τουρκική διοίκηση.
Η τουρκική ασυμφωνία στα συμφωνηθέντα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δαμασκού, που ζήτησε το Σάββατο την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Ιντλίμπ, επειδή η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία της Αστάνα.
Βεβαίως, όπως διδάσκει και το προηγούμενο της Κύπρου, ο τουρκικός στρατός όπου εισέρχεται εγκαθίσταται και η Τουρκία αυτή τη στιγμή ενισχύσει τις θέσεις της κατασκευάζοντας οχυρώματα και στέλνοντας όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις στον θύλακα που ελέγχει από την Παρασκευή, κάνοντας ξεκάθαρο ότι στόχος της είναι να καταλάβει ολόκληρη τη βορειοδυτική γωνιά της Συρίας.
Στις ακόλουθες φωτογραφίες ο τουρκικός στρατός κατασκευάζει οχυρωματικά έργα στην Ιντλίμπ:

tribune