4.9.17

Τρόμου συνέχεια: Μαζική στρατιωτική απάντηση προανήγγειλε ο Τραμπ στην Βόρεια Κορέα


ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ


Παγκόσμιος τρόμος επικρατεί για τις τεταμένες σχέσεις της Δύσης με την Βόρεια Κορέα μετά την επιβεβαίωση ύπαρξης βόμβας υδρογόνου στο οπλοστάσιο του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα κάνει δουλειές με τη Βόρεια Κορέα.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις υποστήριξε ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνομιλία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε εκ νέου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπίσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», προστίθεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
«Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας, επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια άσκηση σε αντίδραση στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.
Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.
Την ίδια ώρα η Νότια Κορέα σε μια μετακίνηση της τακτικής της ανακοίνωσε ότι θα δώσει το «πράσινο φως» για την περαιτέρω ανάπτυξη στο έδαφός της συστοιχιών των αντιπυραυλικών συστημάτων Thaad. Οι δύο πρώτες συστοιχίες είχαν αναπτυχθεί στο τέλος Απριλίου αλλά η ανάπτυξη τέσσάρων περισσότερων συστοιχιών είχε αναβληθεί σε αναμονή ειδικής έκθεσης για τις συνέπειες στο περιβάλλον.

Αρχικά ο πρόεδρος της χώρας είχε πει όχι στην ανάπτυξη αυτού του αντιπυραυλικού συστήματος αλλά η απόφασή αυτή δείχνει ότι πλέον αλλάζει στάση.
eleftherostypos