8.9.17

Οι ΗΠΑ «σφίγγουν» τον «κλοιό» γύρω από τον Ρ.Τ.Ερντογάν: Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στους «ταμίες» του Τούρκου προέδρου


Συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα ο πόλεμος των ΗΠΑ με την ερντογανική Τουρκία καθώς απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους επονομαζόμενους «ταμίες» του Ρ.Τ.Ερντογάν Μεχμέτ Χακάν Ατίλα,  του πρώην ...
υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Zafer Caglayan και του πρώην γενικού διευθυντή της τουρκικής, κρατικής τράπεζας Halkbank, Suleyman Aslan
 Ο πρώτος ήταν κορυφαίος Τούρκος τραπεζίτης, κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια σκευωρία με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και χαρακτηρίστηκε η σύλληψή του από την Τουρκία ως πολιτική.
Είναι ένα σαφές στίγμα της κυβέρνησης Ν.Τραμπ ότι θα είναι εντελώς εχθρική απέναντι στην ερντογανική Τουρκία ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες έλαβε χώρα και η συμφωνία των κουρδικών ομάδων με την Ουάσιγκτον για την ίδρυση «μεγάλου Κουρδιστάν» που θα περιλαμβάνει εν αρχή την Β.Συρία και το Β.Ιράκ.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επέκρινε την απαγγελία κατηγορών εναντίον και του πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Zafer Caglayan από την αμερικανική Δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι είναι και αυτή πολιτικά υποκινούμενη, και ζήτησε από την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει.
Εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν χθες Πέμπτη κατηγορίες σε βάρος του Caglayan και του πρώην γενικού διευθυντή της τουρκικής, κρατικής τράπεζας Halkbank, Suleyman Aslan, για συνωμοσία με σκοπό την παράκαμψη των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, διευρύνοντας μια έρευνα που έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Άγκυρα.
Ο Erdogan δήλωσε ότι ενημέρωσε την Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.
«Αυτές οι κινήσεις είναι καθαρά πολιτικές», επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Οι ΗΠΑ πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφαση αυτή, αναδίδεται μια περίεργη οσμή από την υπόθεση», πρόσθεσε.
«Ελπίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το θέμα στις ΗΠΑ», τόνισε ο Erdogan. «Μπορεί να είστε μεγάλο έθνος, όμως το να είσαι δίκαιο έθνος είναι κάτι άλλο. Ένα δίκαιο έθνος προϋποθέτει ότι το νομικό σύστημα λειτουργεί δίκαια», σχολίασε.
Είναι η πρώτη φορά που ένα πρώην μέλος της τουρκικής κυβέρνησης με στενούς δεσμούς με τον Erdogan κατηγορείται στην υπόθεση αυτή, η οποία προέκυψε από μια έρευνα περί παράκαμψης των κυρώσεων από έναν Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού.
Για την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν εμπλέκεται και ο Ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ, ο οποίος είναι επίσης στενός φίλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ζαράμπ φέρεται να είναι συνέταιρος του γιού και της συζύγου του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας.
Η Τουρκία έχει αντιδράσει στις ποινικές αυτές διώξεις αυτή φοβούμενη αποκαλύψεις εναντίον του προέδρου της.
Όλοι οι συλληφθέντες φέρονται να είναι οι “ταμίες” του Ταγίπ Ερντογάν. Οι συλλήψεις τους προκάλεσαν ταραχή στον ίδιο τον Ερντογάν και στο στενό του περιβάλλον, αφού για παράδειγμα ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα είχε παλαιότερα εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων Τούρκων υπουργών, οι οποίοι αποτελούσαν επιλογές του προέδρου της Τουρκίας. Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν σε παραίτηση, αλλά δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.
Όταν παραιτήθηκαν οι υπουργοί του, ο Ερντογάν ήταν ακόμα πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε υποστηρίξει ότι έπεσαν θύματα” «συνωμοσίας» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.
Ο Τούρκος πρόεδρος τον είχε κατηγορήσει ότι επηρέαζε την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, με στόχο να τον πλήξει. προσωπικά και πολιτικά. Ο Ερντογάν άσκησε ασφυκτικές και έντονες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.
Ως δια θαύματος, οι διώξεις εναντίον των Τούρκων υπουργών αποσύρθηκαν και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. 
Οι αμερικανικές Αρχές επιχειρούν να αποσπάσουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της Halkbank, η οποία ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Εν ολίγοις οι ΗΠΑ «σφίγγουν» τον κλοιό γύρω από τον Ρ.Τ.Ερντογάν
Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ανησυχία μήπως οι συλληφθέντες ομολογήσουν πολλές από τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω της Halkbank και έχουν σχέση με το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.
pronews