8.9.17

Επικίνδυνο παιχνίδι παίζει η Άγκυρα: «Δεσμεύει» Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ δοκιμάζοντας τα «νεύρα» Αθήνας-Ουάσιγκτον


H Άγκυρα συνεχίζει να αμφισβητεί συνολικά ως «πακέτο» το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ και έτσι εξέδωσε τρεις NAVTEX, μία για το Αρχιπέλαγος και δύο για την Κύπρο για να δηλώσει «κυριαρχία» μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό και για να αμφισβητήσει εγκαίρως την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν μέσω της Exxon Mobil σε γεώτρηση στο "οικόπεδο" 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης

Εξέδωσε λοιπόν την NAVTEX 860/17 με την οποία «δεσμεύει» για το χρονικό διάστημα από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου στο κεντρικό Αιγαίο περιοχή ανατολικά της Σκύρου και δυτικά των Ψαρών προκειμένου να εκτελέσει ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Αυτή είναι μια «τυπική» NAVTEX αμφισβήτησης της ελληνικής κυρτιαρχίας με στόχο όπως είπαμε τον 25ο μεσημβρινό
Ταυτόχρονα η Υδρογραφική Υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε 2 NAVTEX (861-862/17) με τις οποίες δεσμεύει 2 περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ για διεξαγωγή ασκήσεων την Κυριακή 10 και τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.
Σημειώνεται ότι είχε εκδώσει άλλες δύο πριν μερικές ημέρες.
Συγκεκριμένα «δέσμευαν», από τις 11.00 το πρωϊ μέχρι τις 4.00 το απόγευμα την Τετάρτη, περιοχή που ξεκινούσε από απόσταση 30 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Πάφου, εντός των τεμαχίων 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, έκτασης 1.500 τετραγωνικών ν. μιλίων.
Να σημειωθεί ότι τα τεμάχια αυτά συνορεύουν προς τα βόρεια με το οικόπεδο 10 που θα κάνουν έρευνες οι Αμερικανοί της Exxon Mobil.
Επίσης, καθόριζαν σημείο στο νότιο άκρο της ζώνης αυτής για «ρυμούλκηση υποβρυχίου αντικειμένου» από τις 11.00 μέχρι τις 4.00 το απόγευμα επίσης της Τετάρτης
Σημειώνεται ότι οι Αμερικανοί ξεκινούν γεωτρήσεις προς ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ και αυτό αποτελεί κρίσιμη εξέλιξη σε ότι αφορά το πώς θα αντιμετωπιστεί πλέον η τουρκική παραβατικότητα: 
Συγκεκριμένα δύο γεωτρήσεις στο βυθο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ θα πραγματοποιήσει η αμερικάνικη εταιρεία ExxonΜobil, το δεύτερο εξάμηνο του 2018 ως μέλος της κοινοπραξίας Exxon Mobil – Qatar Petroleum που έχει κερδίσει τα δικαιώματα του βυθοτεμαχίου.
Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Τρίσταν Άσπρεϊ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Λευκωσία προ δύο ημερών
Η δήλωση του Τρίσταν Άσπρεϊ έγινε στην παρουσία των υπουργών Μεταφορών και Ενέργειας της Κύπρου, αλλά και πρεσβευτών αρκετών χωρών και αυτό έχει την σημασία του. Να πούμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρ.Τίλερσον, ήταν στέλεχος της ExxonΜobil μέχρι πριν αναλάβει το υπουργείο.
Επίσης, όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η τελική επεξεργασία των γεωφυσικών δεδομένων, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συμβάσεις για τις εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων. 
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ενδείξεις είναι "Πολύ ενθαρρυντικές".
"Οι έρευνες θα γίνουν υπό την προστασία του 6ου αμερικανικού Στόλου, αν χρειαστεί να παρέμβει", δηλώθηκε από αμερικανικής πλευράς.
Το πιο πολυπόθητο οικόπεδο ήταν το «10», καθώς «υπόσχεται την ύπαρξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος.
Για την απόκτησή του ανταγωνίστηκαν τρεις πλευρές: Οι Exxon Mobil – Qatar Petroleum, η ΕΝΙ – Total και η Νορβηγική Statoil.
Το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, αφού πρόκειται για μια από τις ποιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.
Οι κινήσεις της Άγκυρας χαρακτηρίζονται περισσότερο ως εντυπωσιασμού αφού ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να προβούν σε επιθετικές ενέργειες κατά της Exxon Mobil εκτός βέβαια αν θέλουν να αυτοκτονήσουν

pronews