4.9.17

«Φωτιά» στον πλανήτη έβαλε η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας


Δραματικά κλιμακώνεται η ένταση με φόντο την κορεατική χερσόνησο, μετά και τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα, βάζοντας «φωτιά» στην «παγκόσμια σκακιέρα».
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με μαζική στρατιωτική αντίδραση σε κάθε απειλή, ενώ η Νότια Κορέα έκανε ήδη άσκηση προσομοίωσης επίθεσης με πυραύλους αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικούς πυραύλους, με στόχο την περιοχή στην οποία έγινε η χθεσινή δοκιμή


Για τις «πολλές στρατιωτικές επιλογές» των ΗΠΑ απέναντι στη Βόρεια Κορέα ενημερώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το αμυντικό επιτελείο της χώρας του, λίγες ώρες μετά την νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ με βόμβα υδρογόνου, ενώ εκτάκτως συνεδριάζει σήμερατο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαντήσει λακωνικά «θα δούμε», ενώ ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις πάντως προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα με «ευρεία στρατιωτική απάντηση» σε περίπτωση που απειληθούν οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους.
2017 09 03T200054Z 794618123 RC1255834340 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES MATTIS
Πηγή: REUTERS/Mike Theiler
Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους συμμάχους τους «χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των διπλωματικών, συμβατικών και πυρηνικών δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αμερικανός πρόεδρος με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε κατά την οποία καταδίκασαν τις «συνεχιζόμενες αποσταθεροποιητικές και προκλητικές ενέργειες» της Βόρειας Κορέας.
2017 09 03T081639Z 932262929 RC1C5627C750 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES 1
Πηγή:REUTERS/Jim Bourg/File Photo
«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τις απαρασάλευτες αμοιβαίες δεσμεύσεις τους για την άμυνα των δύο χωρών, και δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία» τους, αναφέρει η ανακοίνωση.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Τάρο Κόνο δήλωσε ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον να συνεργαστούν στενά για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
«Συμφωνήσαμε (να συνεχιστεί) η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ για να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στη Βόρεια Κορέα και στον ΟΗΕ», κι ιδιαίτερα για «την υιοθέτηση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Κόνο σε δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Τίλερσον, μία ημέρα αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

Με στρατιωτικές ασκήσεις απάντησε στη Βόρεια Κορέα η Σεούλ

2017 09 04T005143Z 1307093147 RC1219F02FF0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES
Πηγή: Defense Ministry/Yonhap/via REUTERS
Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς της Νότιας Κορέας διεξήγαγαν άσκηση νωρίς το πρωί, απαντώντας έτσι στην έκτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.
Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.
Τα σημερινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, προστίθεται.
2017 09 04T005030Z 1879862624 RC158A88A4B0 RTRMADP 3 NORTHKOREA MISSILES
Πηγή:Defense Ministry/Yonhap/via REUTERS
Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες την έκτη και πιο ισχυρή από κάθε άλλη πυρηνική δοκιμή της χθες. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε αργότερα ότι δοκιμάστηκε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου η οποία μπορεί να τοποθετείται στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, σε μια νέα δραματική κλιμάκωση της διένεξής της με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Άμπε: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αμυνθούμε

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου ν’ αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα, αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας.
Ο Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν συμφώνησαν επίσης, σήμερα, στην ανάγκη επιβολής από τον ΟΗΕ σκληρότερων διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.
Στη Σεούλ, το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να χορηγήσει μία «υπό όρους» έγκριση για την περιβαλλοντολογική έρευνα των επιπτώσεων στην περιοχή ανάπτυξης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD).
Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να επιτρέψει την διεξαγωγή κατασκευαστικών έργων στην ίδια περιοχή, αλλά ακόμη και την προσπάθεια εγκατάστασης τεσσάρων ακόμη εκτοξευτών του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές το υπουργείο αποφάσισε να δώσει -υπό όρους- το πράσινο φως σε μία περιορισμένης έκτασης αξιολόγηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής εγκατάστασης του THAAD.
http://www.cnn.gr/