28.9.17

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ – Αλλαγές της τελευταίας στιγμής


Προ θετικών εκπλήξεων αναμένεται να βρεθούν 69.494 φορολογούμενοι όταν θα μπουν στο TAXIS να δουν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ.
Και αυτό γιατί η ΑΑΔΕ λίγο πριν λήξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ανήρτησε διορθωμένα 69.494 εκκαθαριστικά.
Τα διορθωμένα εκκαθαριστικά αφορούν δύο κατηγορίες λαθών:

– Την επανεξέταση του εισοδηματικού κριτηρίου των χορηγούμενων εκπτώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. άρθρου 7 ν. 4223/2017 (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων).Η διόρθωση σε αυτή την περίπτωση αφορά το επανϋπολογισμό του φόρου με την αφαίρεση του έκτακτου επιδόματος των 300 ευρώ που δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ως κοινωνικό μέρισμα Ως γνωστό το ποσό αυτό παρότι ακατάσχετο και αφορολόγητο συνυπολογίστηκε από λάθος στα εισοδήματα που μετρούν για τον Ενιαίο φόρο Ακινήτων με αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι που δικαιούνται έκπτωση 50% να κληθούν να πληρώσουν το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογεί
– Τον επανϋπολογισμό του ΕΝΦΙΑ με βάση την προσαρμογή της τιμής ζώνης της Β’ ζώνης Ψυχικού σε χαμηλότερα επίπεδα
Οι παραπάνω περιπτώσεις επανεκκαθάρισης αφορούν συνολικά 69.494 φορολογούμενους. Το συνολικό ποσό (επιστροφή ή διαγραφή φόρου) ανέρχεται στα 10,83 εκατ. ευρώ.
tribune