29.9.17

Το Ισλαμικό Κράτος δίνει την ύστατη μάχη στη Ράκα – Ή θα παραδοθούν ή θα εξοντωθούν


Η εκδίωξη των τελευταίων τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) από τη Ράκα θα είναι δύσκολη, όμως οι τζιχαντιστές «παίρνουν τις τελευταίες τους ανάσες» στην πρώην «πρωτεύουσά» τους στη Συρία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του Διεθνούς Συνασπισμού, του οποίου ηγείται η Ουάσιγκτον.

Έπειτα από μήνες μαχών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -μια συμμαχία Κούρδων Αράβων και Ασσυρίων δημοκρατικών που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ- πολιορκούν τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών που απομένει στη Ράκα, στη βόρεια Συρία.
«Είναι μια δύσκολη μάχη. Υπάρχουν πολλοί ξένοι τζιχαντιστές οι οποίοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν κι έχουν την πρόθεση να πολεμήσουν πολύ σκληρά», ανέφερε ο αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Είναι απομονωμένοι σε αυτόν τον μικρό τομέα που μένει, αλλά δεν έχουν οχυρωθεί εκεί μόνοι τους», καθώς παγιδευμένοι ανάμεσά τους βρίσκονται και άμαχοι, εξήγησε ο ίδιος αξιωματικός, από ένα στρατόπεδο του Διεθνούς Συνασπισμού κοντά στην Κομπάνι.
Όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματικός, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό των επιχειρήσεων υποστήριξης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και χορήγησης συμβουλών στους μαχητές τους, περικυκλωμένοι, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους παίρνουν «τις τελευταίες τους ανάσες» καθώς το να συμφωνηθεί μέσω διαπραγμάτευσης η αποχώρησή τους δεν είναι αποδεκτό.
«Ο εχθρός στη Ράκα είτε θα παραδοθεί ή θα εξοντωθεί, διότι εάν αυτοί (σ.σ. οι τζιχαντιστές) καταφέρουν να διαφύγουν, θα βρουν τρόπο να φθάσουν στην Ευρώπη, ή σε γειτονικές χώρες, και θα εξαπολύσουν επιθέσεις εκτός Συρίας», πρόσθεσε ο αξιωματικός.
Αφού καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2014, η Ράκα μετατράπηκε στη de facto πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος της Συρίας.
Σήμερα, ο συνασπισμός θεωρεί ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις του Ισλαμικού Κράτους λαμβάνονται πλέον στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μαγιαντίν, ανατολικότερα, που είναι ο επόμενος στόχος.
«Θα πάμε στη Μαγιαντίν. Υπάρχουν εκεί πολλοί που προετοιμάζουν επιθέσεις στο εξωτερικό, στα εδάφη μας, στα εδάφη της συμμαχίας, επομένως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (η Μαγιαντίν) να παραμείνει ασφαλές καταφύγιο του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο αξιωματικός.
Η πόλη αυτή βρίσκεται στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ, όπου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία διεξάγουν ταυτόχρονες, χωριστές επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στις δύο όχθες του Ευφράτη ποταμού.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό, καθοριστικός παράγοντας στην προέλαση των SDF στη Ράκα ήταν ότι ενσωματώθηκε ένας μεγάλος αριθμός Αράβων μαχητών στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων.
Ο Συνασπισμός λέει πως έχει εκπαιδεύσει 9.000 μέλη των SDF, κυρίως Άραβες, ορισμένοι από τους οποίους κατάγονται από τη Ράκα.
Μεγάλο μέρος της πόλης έχει μετατραπεί σε συντρίμμια έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες σφοδρών μαχών μέσα στην πόλη και χρόνια αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
tribune