27.9.17

Ελληνικό: Κόλαφος για την κυβέρνηση η νέα αναβολή στην απόφαση του ΚΑΣ!


Πώς η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού έβγαλε «οφ σάιντ» ολόκληρη την κυβέρνηση - Στο Μαξίμου ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν όμως το ΚΑΣ με ψήφους 11-6 ανέβαλε τη λήψη απόφασης που θα ξεμπλόκαρε την επένδυση - Και ο Φίλης μαζί με τους διαμαρτυρόμενους αρχαιολόγους

Νέα αναβολή στη λήψη απόφασης για το αν έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση.


Το γεγονός αυτό θεωρείται βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση που είχε επενδύσει πολιτικά σε μια απόφαση με την οποία θα μπορούσε επιτέλους να έχει ξεκινήσει η προαναγγελθείσα επένδυση. 

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με πλειοψηφία 11 έναντι 6 ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά, ώστε να προηγηθεί συζήτηση σε αυτό για την κήρυξή του ως αρχαιολογικού χώρου, όπως ζητούσε με τη σημερινή του κινητοποίηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Η συζήτηση αναμένεται να γίνει εκ νέου την επόμενη Τρίτη...

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι την νέα αναβολή -δεύτερη κατά σειρά- εισηγήθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Κι όλα αυτά ενώ το βράδυ της Τρίτης -όπως αναφέρουν πληροφορίες- η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος θεώρησε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι επίκειται απόφαση του ΚΑΣ που θα επιτρέπει το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό. 

Σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια θεωρούσαν ότι η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού θα ασκούσε την επιρροή της για να προχωρήσει η επένδυση, ωστόσο τα γεγονότα δεν επιβεβαίωσαν την κυβερνητική αισιοδοξία. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση εκτιμούσαν ότι η απόφαση του ΚΑΣ θα είναι θετική και ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν καθώς είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να συζητηθεί η ταχεία υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό όμως οι εξελίξεις τους ανάγκασαν να ματαιώσουν τον σχεδιασμό τους.

Και ο Φίλης στη διαδήλωση των αρχαιολόγων!

Νωρίτερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στην οποία έδωσε το παρών μεταξύ άλλων και ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης! Σε δηλώσεις του ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ των επενδύσεων με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται απ'τους νόμους. 

Στη συγκέντρωση των αρχαιολόγων ήταν και ο Δημήτρης Στρατούλης της Λαϊκής Ενότητας που έκανε λόγο για προσπάθεια αποτροπής «του εθνικού, οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος του ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με χαριστικές και σκανδαλώδεις, φωτογραφικές διαδικασίες σε μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά οικονομικά κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Πού το πάει το ΚΑΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κινούνται μεταξύ δύο κατευθύνσεων:

1. Η μία τάση των μελών του ΚΑΣ θα ήθελε να κηρυχθεί όλος ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικός, γεγονός που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων την ματαίωση της επένδυσης και  
2. Η άλλη ομάδα των μελών του ΚΑΣ ζητά να αναθεωρηθεί όλο το σχέδιο ώστε ορισμένα σημεία του πρώην Ελληνικού να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι και ως εκ τούτου να τύχουν της προβλεπόμενης από τον νόμο προστασίας.

Με απλά λόγια, η λογική να περάσει η επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ως έχει και όπως έχει αποφασιστεί μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών φαίνεται να μην υφίσταται καν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο!

protothema