8.9.17

Οργή Εγκέλαδου με 8,1R στο Μεξικό


Ισχυρή σεισμική δόνηση 8,1 R σημειώθηκε στις 7.49 το πρωί ώρα Ελλάδας σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Μεξικού σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.


Το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται στα 88 χλμ. νοτιοδυτικά της περιοχής Pijijiapan και το εστιακό της βάθος στα 80 χλμ. Ακoλούθησαν μετασεισμοί μεγέθους 5,7 και 5,2R.

Σύμφωνα με νεότερη ειδοποίηση κύματα μεγαλύτερα των 3 μέτρων μπορεί να χτυπήσουν μερικές ακτές του Μεξικού.

Επίσης, κύματα από 0,3 έως 1 μ. μπορεί να πλήξουν ακτές της Αμερικανικής Σαμόα, της Ανταρκτικής, των Cook Islands, του Εκουαδόρ, της Γαλλικής Πολυνησίας, της Γουατεμάλας, του Κιριμπάτι, της Ν. Ζηλανδίας, της Σαμόα, του Tokelau, του Tuvalu, των Vanuatu και των Wallis και Futuna.

Τέλος κύματα μικρότερα του 0,3μ. μπορεί να πλήξουν ακτές, της Αυστραλίας, της Χιλής, της Κίνας, του Chuuk, του Γκουάμ, της Ιαπωνίας, της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, του Ελ Σαλβαδόρ, της Χαβάης, της Ονδούρα, του νησιού Javris, της Νικαράγουα, των βορειοδυτικών νήσων της Χαβάη, των νήσων Palmyra, του Παναμά και του Περού κ.ά.





Κατά τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός στο Μεξικό, ενώ προς το παρόν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε κτήρια. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σεισμός διήρκησε για ένα περίπου λεπτό.

Σύμφωνα με το BBC έχουν αναφερθεί σε ορισμένα σημεία διακοπές ρεύματος. Ένας τουρίστας στο Μεξικό δήλωσε στο Reuters: «Δεν έχω βρεθεί πουθενά αλλού, όπου η Γη να σείστηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό».



Εάν οριστικοποιηθεί πως ο σεισμός είναι μεγέθους 8R τότε θα είναι τόσο μεγάλος όσο εκείνοι που είχαν πλήξει το Μεξικό τα έτη 1995 και 1985. Ο δεύτερος, είχε πλήξει την πόλη του Μεξικού, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους.

Έσπασαν τζαμαρίες στο αεροδρόμιο του Μεξικού
Έσπασαν τζαμαρίες στο αεροδρόμιο του Μεξικού


















Πανικόβλητοι κάτοικοι του Μεξικού βγήκαν στους δρόμους
Πανικόβλητοι κάτοικοι του Μεξικού βγήκαν στους δρόμους
zougla.gr