7.9.17

Είναι οριστικό: Δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία την 1η Οκτωβρίου


Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε τον νόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας την 1η Οκτωβρίου.

Είναι μια μεγάλη στιγμή για την περιοχή που έχει πληγεί στην διάρκεια της κρίσης από τις αποφάσεις των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η ανεξαρτησία από την Μαδρίτη, μήπως και γλιτώσουν από την καταστροφή που τους έχει πλήξει.
Πλέον, αναμένονται οι κινήσεις του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για τη σύγκληση έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, ακόμη και εντός της νύxτας, έτσι ώστε αύριο το πρωί να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος με όλα τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε οι δικαστές να αποφασίσουν αμέσως.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Ραχόι δεν θα βιασθεί να προλάβει τις εξελίξεις και θα περιμένει την καθιερωμένη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου της Παρασκευής για να προσφύγει κατά του δημοψηφίσματος.
Σε αυτήν την περίπτωση, θα περιμένει έως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου για να ζητήσει τη συνδρομή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, περιμένοντας πρώτα να περάσουν οι εορτασμοί της εθνικής γιορτής της Καταλονίας (la Diada), την 11η Σεπτεμβρίου, που θα κορυφωθεί με την μεγάλη πορεία της επετείου.
Επίσης, υπάρχει και μία άλλη εναλλακτική αντίδραση για τον Ραχόι: να μην φανεί ότι δρα μονομερώς, αλλά να μοιρασθεί την ευθύνη για τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου (όπως η προσφυγή είτε στον νόμο για την εθνική ασφάλεια, είτε στο αμφιλεγόμενο Άρθο 155 του Συντάγματος, για την επαναφορά στη νομιμότητα Αυτόνομων Περιοχών που απομακρύνονται από το εθνικό συμφέρον) με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες.
Δηλαδή θα μπορούσε να προσκαλέσει τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ, των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα και των Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας για να λάβουν μία συντονισμένη απόφαση εναντίον του δημοψηφίσματος.
pronews