15.9.17

Άρματα μάχης και νέος φορητός οπλισμός για την ΕΦ! - Μετά από 15 χρόνια η Κύπρος επανεξοπλίζεται


Νέα άρματα μάχης, σύγχρονα συστήματα πυροβολικού και νέο φορητό οπλισμό θέλει αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία μετά από 10 και πλέον χρόνια εξοπλιστικής απραξίας κάνει στροφή προς την πραγματικότητα.

Για πάνω από δέκα χρόνια η Εθνική Φρουρά παρέμενε χωρίς το παραμικρό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Τα κονδύλια για την άμυνα ουσιαστικά έφτασαν ένα βήμα πριν την ολική «εξαφάνιση» με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επιχειρησιακή της υπόσταση. 
Πιο συγκεκριμένα το 2014 οι συνολικές αμυντικές δαπάνες κινήθηκαν στα 318.955.346 €, το 2015 στα 318.955.000 €, το 2016 στα 319 εκατ. € και τα 2017 στα 352 εκατ. € αύξηση κατά 33% σε σχέση με το 2016.
Η αύξηση αυτή για το 2017 δεν οφειλόταν  στην υλοποίηση κάποιου εξοπλιστικού προγράμματος, αλλά εξαιτίας της πρόσληψης 3.000 Συμβασιούχων Οπλιτών, ανάγκη που προήλθε από τα κενά που δημιουργήθηκαν από την αντίστοιχη  μείωση της θητείας.
Από τα ποσά αυτά για τους εξοπλισμούς  το 2015  διατέθηκαν 69.323.237 €, το 2016  72 εκατ. αλλά το 2017 έπεσαν θεαματικά πιο κάτω στα 65 εκατ. € ενώ για το 2018 το ποσό που προβλέπεται ανέρχεται στα μόλις 56 εκατ. €.
Τώρα και μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το κυπριακό και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία στρέφεται στην ανάγκη των εξοπλισμών, ως ανάγκη Εθνικής επιβίωσης, απομακρύνοντας εαυτό από τις ψευδαισθήσεις που είχε  στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου ήδη το ΓΕΕΦ βρίσκεται στο στάδιο καταρτισμού ενός νέου εξοπλιστικού προγράμματος το οποίο θα ακουμπά στη «πραγματικότητα» αυτή τη φορά.
Έτσι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώνεται το 2020, έχει αρχίσει η υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και αλλαγών στη δομή της ΕΦ, με την πρόσληψη των ΣΥΟΠ και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες.
Μια σημαντική αλλαγή είναι η σταδιακή αντικατάσταση του φορητού οπλισμού της ΕΦ με την απόσυρση των G3 (7,62 mm) και την αγορά βρετανικών όπλων και ισραηλινής όπλων.
Τα δύο νέα φορητά όπλα που θα εξοπλίσουν μονάδες της Εθνικής Φρουράς είναι το τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή της Βρετανικής εταιρείας Accuracy International σε διαμέτρημα 0,50 της ίντσας, με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία, καθώς και το ισραηλινό Tavor, της εταιρείας IWA (Israeli Weapon Industries), όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά διαμετρήματα, αλλά θα υιοθετηθεί  αυτό του ΝΑΤΟ των 5.56×45.
Εκτός από το όπλο ελεύθερου σκοπευτή θα αγοραστούν επίσης και άλλα τυφέκια μάχης από την βρετανική εταιρεία, οπλοβομβιδοβόλα κ.λπ
Όπως αναφέρει στρατιωτική πηγή στον «Πολίτη»  έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανανέωσης του φορητού οπλισμού με πρώτες τις ειδικές δυνάμεις (Καταδρομές, ΟΥΚ κ.λπ.). Επίσης τον φορητό οπλισμό θα αλλάξουν και κάποιες επιλεγμένες μονάδες του πεζικού. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες μονάδες, ώστε να αντικατασταθούν σε μεγάλο βαθμό τα όπλα G3.
Και άρματα μάχης!
Η ΕΦ επίσης βρίσκεται σε διαδικασία ενίσχυσης του αρματικού δυναμικού με νέα άρματα μάχης αλλά και πυροβόλων διαφόρων διαμετρημάτων.
Σε υπηρεσία, βεβαίως, παραμένει ο κύριος κορμός των τεθωρακισμένων που είναι τα ρωσικά Τ-80 και θεωρούνται μέχρι σήμερα ως ιδιαιτέρως αξιόπιστα και αποτελεσματικά, επομένως πιθανότερη αγορά θα έχει ως στόχο την αντικατάσταση των 50 περίπου AMX-30 που εξακολουθούν να υπηρετούν με την ΕΔ.
Βέβαια ακόμη είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για υποψήφια άρματα αλλά στα 40 άρματα που έχει θέσει ως στόχο να αγοράσει η ΕΦ  είναι σίγουρο πως θα περιλαμβάνεται ως υποψήφιο κάποιο παράγωγο του ρωσικού T-90S ή ενδεχομένως εάν δεν επιλεγεί η απόκτηση νεου άρματος μεταχειρσμένα T-80.
Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές, θα γίνει αξιολόγηση του συνόλου του υλικού της ΕΦ στον στρατό ξηράς και θα καταγραφούν οι ανάγκες, που αυτό σημαίνει είτε εκσυγχρονισμός κάποιων οπλικών συστημάτων είτε αγορά νέων όπου και αν επιβάλλεται και βεβαίως αν το επιτρέπουν τα οικονομικά του κράτους.
Τα νέα σκάφη της ΕΦ
Η Ναυτική Διοίκηση της ΕΦ πρόκειται να παραλάβει το πρώτο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης. Τοσκάφος καθελκύστηκε την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου  στη Χάιφα του Ισραήλ, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας Israel Shipyards Ltd.
Δεν είναι όμως μόνο το συγκεκριμένο σκάφος. Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της ΕΦ  «αναμένεται εντός του έτους, με βάση το προγραμματισμό η ολοκλήρωση ακόμα δύο διαγωνισμών που αφορούν στην αγορά άλλων δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης και δύο ταχύπλοων σκαφών για τις ακτές».
Με βάση όμως αναφορές κυπριακών μέσων ενημέρωσης, το ΠΑΘ, που χαρακτηρίζεται ως τύπου Saar 62, διαθέτει ολοκληρωμένο εξοπλισμό αποτελούμενο από συστήματα επιτήρησης και εντοπισμού - ιχνηλάτησης ναυτικών, εναέριων και χερσαίων στόχων καθώς και πρόβλεψη εγκατάστασης συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων.
Πάντως από φωτογραφίες διακρίνεται ότι το ΠΑΘ διαθέτει πρωραίο τηλεχειριζόμενο, σταθεροποιούμενο σταθμό οπλισμού Typhoon, κατασκευής της ισραηλινής Rafael με πυροβόλο διαμετρήματος 25 χλστ.
pronews