4.8.17

Zapad 2017: Η Ρωσία προετοιμάζεται για τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις μετά τον «ψυχρό πόλεμο»


Για τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις από το τέλος του «ψυχρού πολέμου» προετοιμάζεται η Ρωσία στα δυτικά σύνορά της στο έδαφος της Λευκορωσίας προκαλώντας κύμα «πανικού» στο ΝΑΤΟ.

Αν και η συμμαχία έχει πραγματοποιήσει πλήθος στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορα με τη Ρωσία (“Saber Strike 17” στην Βαλτική, “Saber Guardian” σε Ρουμανία, Βουλγαρία, “See Breeze” στη Μαύρη Θάλασσα) για να αναφέρουμε μόνο μερικές από αυτές εντούτοις «προωθεί» ένα κλίμα «πανικού» κάθε φορά που η Ρωσία ανακοινώνει πως πρόκειται να προχωρήσει σε πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων.
Κύριο «εργαλείο» της προπαγάνδας αυτής οι χώρες της Βαλτικής οι οποίες σε κάθε ευκαιρία μιλούν για φόβους ρωσικής επίθεσης και εισβολής. Το ΝΑΤΟ με τη σειρά του αφού έχει πρακτικά δημιουργήσει το σχετικό κλίμα στη συνέχεια μιλά για ρωσική «επιθετικότητα» πραγματοποιώντας ασκήσεις για την «αντιμετώπισή» της.
Έτσι και τώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα αναφορικά με την άσκηση Zapad 2017 που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο έδαφος της Ρωσίας και της  Λευκορωσίας από τις 14 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου.
Δυτικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συμμετοχή έως και 60.000 με 70.000 προσωπικού (άλλα μέσα όπως οι ΝΥΤ μιλούν για πάνω από 100.000) κατηγοριοποιώντας τις ασκήσεις ως τις μεγαλύτερες από το τέλος του «ψυχρού πολέμου». Η πραγματοποίηση της άσκησης έρχεται βέβαια σε μια περίοδο, όπου το αμερικανικό «βαθύ» κράτος επιζητεί αφενός την σύγκρουση με τη Ρωσία και αφετέρου την εκδίωξη του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό  Οίκο.
Μόλις σήμερα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συμφωνεί με τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βρεθεί σε ιστορικό χαμηλό.
Ο Τραμπ είχε εκφράσει τη σχετική άποψη την Πέμπτη, μέσω Twitter, επιτιθέμενος στο Κογκρέσο για τις νέες κυρώσεις που υιοθέτησε εναντίον της Μόσχας.
Σε ότι αφορά την άσκηση εκτός της Ρωσίας και της Λευκορωσίας επιμέρους σενάρια πρόκειται να υπάρξουν στη Βαλτική και το Καλίνινγκραντ, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε αυτές θα μετάσχει ένας από τους κυριότερους σχηματισμούς του ρωσικού Στρατού η 1η Τεθωρακισμένη Στρατιά Φρουρών.
Η επιλογή για συμμετοχή στις ασκήσεις της 1ης Τ/Θ Στρατιάς δεν είναι τυχαία για τους Αμερικανούς. Ο συγκριμένος σχηματισμός είχε πολεμήσει τους Γερμανούς κατά τον Β΄ΠΠ φτάνοντας μέχρι το Βερολίνο πριν γίνει μέρος της δύναμης που είχε σταθμεύσει μόνιμα στην Ανατολική Γερμανία.   Το1968 μετείχε στην εισβολή των δυνάμεων της ΕΣΣΔ στην Τσεχοσλοβακία.
«Ο σχηματισμός αυτός επιλέχθηκε για ένα συγκεκριμένο λόγο», αναφέρει ο στρατηγός ε.α. Philip M. Breedlove πρώην διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη: «Στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στις δημοκρατίες της Βαλτικής και στην Πολωνία», συμπληρώνει.
Αμερικανοί ανώτατοι στρατιωτικοί αναφέρουν ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τις ασκήσεις αυτές ως αφορμή για να κρατήσει σημαντικές δυνάμεις στην Λευκορωσία.
«Ο μεγάλος προβληματισμός μας είναι ότι δεν πρόκειται να φύγουν» δήλωσε ο στρατηγός Tony Thomas επικεφαλής της Διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων του αμερικανικού Στρατού.
Ο Peter B. Zwack, στρατηγός ε.α. ο οποίος ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στη Ρωσία από το 2012 έως το 2014 ερμηνεύει τη στάση της Ρωσίας ως εξής: «Πρώτα και κύρια το μήνυμα της Μόσχας είναι: Σας παρακολουθούμε, είμαστε δυνατοί, έχουμε μάθει πολλά. Μη τα βάζετε με τη Ρωσία».
Τα ρωσικά στρατεύματα στην Λευκορωσία αυτή την περίοδο δεν είναι πολλά. Φτάνουν μόλις  τα 1000 άτομα, αλλά ήδη οι πρώτες 5000 πρόκειται να αρχίσουν να μεταφέρονται αεροπορικώς στις 5 Αυγούστου για να ακολουθήσουν περισσότερες δυνάμεις μέχρι το τέλος του μήνα.