30.8.17

Η πραγματικότητα των προσνηώσεων Super Puma σε πλοία και οι αναμνήσεις ενός βετεράνου


Οι προσνηώσεις Super Puma σε πολεμικά πλοία του Στόλου μας για τις οποίες γράψαμε χθες, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό σχέδιο. Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ η εκπαίδευση των χειριστών των Super Puma στις προσνηώσεις έχουν ήδη προχωρήσει πολύ και συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα απλό σχέδιο,αλλά για πραγματικότητα.

Η ιδέα ανήκει στους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ και υλοποιήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα.Η τελευταία επισήμανση έχει να κάνει με το ερώτημα που θέσαμε σχετικά με τη συνεργασία του ΠΝ.
Ευτυχώς αυτά ανήκουν στο παρελθόν, το οποίο πάντως έχει ενδιαφέρον να το θυμόμαστε. Ένας βετεράνος των ελικοπτέρων του ΠΝ μας θύμισε τις “παλιές εποχές” ,όταν ΠΑ και ΠΝ είχαν τις “κοντρίτσες” τους για το ποιος θα πετάει τι.
Οι αναμνήσεις του βετεράνου ξεκινούν το 1974, όταν η ΠΑ δεν θέλησε να αναλάβει την εκπαίδευση των χειριστών ελικοπτέρων του ΠΝ,με την ίδρυση του Σμήνους ελικοπτέρων ΠΝ. Την εκπαίδευση ανέλαβε ο Στρατός.
Αργότερα με την αγορά των   ΑΒ212 (1978-79), ο τότε Υπουργός Υγείας Δοξιάδης έδωσε στον Α/ΓΕΝ Ναύαρχο Κονοφάο 250 εκατομμύρια δραχμές για την πρόσκτηση δύο ΑΒ212 Medevac για αεροκομιδές με το σκεπτικό ότι μόνο το Π.Ν. είχε τον τύπο και μόνο το Π.Ν. πετούσε νύχτα ,εκείνη την εποχή.
Όταν ο Α/ΓΕΑ  το έμαθε, απαίτησε τα ελικόπτερα  να τα πάρει η Π.Α. γιατί ήταν υπέυθυνη για το SAR στο Αιγαίο και θα εκπαίδευε  τους πιλότους της να πετάνε και νύχτα. Έτσι κι έγινε αλλά τα ελκόπτερα μόνο αυτό δεν έκαναν,Μετατράπηκαν σε VIP…
Μερικά χρόνια μετά η ΠΑ είχε ζητήσει την εκπαίδευση των χειριστών της σε προσνηώσεις ,έγιναν κάποιες εκπαιδευτικές πτήσεις, αλλά το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Τώρα επανήλθε και ολοκληρώθηκε επιτυχώς…
militaire