30.8.17

«Πόλεμος δια αντιπροσώπων» ΗΠΑ και Τουρκίας στην Β.Συρία: Φιλοτουρκικές δυνάμεις κτύπησαν φιλοαμερικανικές!


«Θερμό» επεισόδιο, το πρώτο από τότε που ξεκίνησε η εισβολή των τουρκικών και τακτικών και φιλοτουρκικών παραστρατιωτικών δυνάμεων στην βόρεια Συρία την περασμένη Κυριακή, όπως πρώτο μετέδωσε το pronews.gr, είχαμε στην πόλη  Manbij που ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG, συμμάχους των ΗΠΑ και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Στο επεισόδιο οι παραστρατιωτικοί Σύροι και πιθανόν τουρκικές ειδικές δυνάμεις που είναι ενσωματωμένες στις δυνάμεις αυτές, οι οποίες συμμετέχουν στην τουρκική εισβολή έβαλλαν κατά των Κούρδων του YPG και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά!
Το παραπάνω αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της CENTCOM, η οποία συντονίζει τη δράση των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, Αμερικανός συνταγματάρχης  Ryan Dillon.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού εκπροσώπου δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζονταν από στρατεύματα των ΗΠΑ δέχθηκαν πυρά στην πόλη της βόρειας Συρίας Manbij από στρατεύματα της της συμμαχία της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».
«Οι δυνάμεις μας δέχθηκαν πυρά και ανταπέδωσαν πριν μετακινηθούν σε ασφαλή τοποθεσία» δήλωσε ο Αμερικανός συνταγματάρχης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι  ΗΠΑ διεμήνυσαν στην  Τουρκία ότι πυρά από αντάρτες που μετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» εναντίον ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό".
«Αυτό το έχουμε το έχουμε κάνει γνωστό στους Τούρκους εταίρους μας και εμείς πρόκειται να συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε αυτές τις περιπολίες αλλά και είμαστε πάντα έτοιμοι αι προετοιμασμένοι να αμυνθούμε στην συγκεριμένη περιοχή» δήλωσε πιο συγκεκριμένα στο Reuters.
Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, κτυπήθηκε μια ομάδα 12 Αμερικανών στρατιωτών που συνόδευαν μία μονάδα περί τους 100 Κούρδους.
«Οι περιπολίες που διεξάγουμε στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν ως στόχο την αποφυγή της έντασης. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε δεχθεί και άλλες φορές πυρά από τις δυνάμεις των ανταρτών που ελέγχονται από την Τουρκία», πρόσθεσε ο Dillon.
Είναι το πρώτο επεισόδιο μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών, έστω και "δια αντιπροσώπων" ("proxy war") και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο...
pronews