27.8.17

Συνεχίζεται ο πύρινος «εφιάλτης» στη Ζάκυνθο: Κατάφεραν να ξεφύγουν οι εμπρηστές! (φωτό, βίντεο)

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο με τους πυροσβέστες να τρέχουν και να μην φτάνουν - Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στο βόρειο τμήμα του νησιού και φόβοι για τη νύχτα που έρχεται.

 Συνολικά 82 πυρκαγιές στη Ζάκυνθο από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου το φετινό καλοκαίρι - Ξέφυγαν οι δύο εμπρηστές που εντοπίστηκαν από πυροσβεστικό ελικόπτερο στις Μαριές
Άλλη μια δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους και τους πυροσβέστες έρχεται στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, που παραμένει σε πύρινο κλοιό. Το νέο μέτωπο της πυρκαγιάς, μαίνεται σε πευκώδη έκταση πάνω στο βουνό, κοντά στο χωριό Μαριές, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να κινδυνεύει. Γύρω από το χωριό, απ’ όπου πέρασε η φωτιά το Σάββατο, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν αφάνταστα τις προσπάθειες να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων κατήγγειλαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους. «Μας έχουν εγκαταλείψει! Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσαν κάτοικοι των Μαριών.
Άκαρπες οι έρευνες για τους εμπρηστές
Η επιχείρηση για τη σύλληψη των δύο εμπρηστών ξεκίνησε το μεσημέρι στην περιοχη Μαριές της Ζακύνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα εντοπίστηκαν από πυροσβεστικό ελικόπτερο που έκανε ρίψεις στις εστίες, δυτικά από την περιοχή Μαριές, την ώρα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε δασική έκταση που δεν είχε φτάσει η πυρκαγιά. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις. Η περιοχή αποκλείστηκε αλλά οι έρευνες δεν απέφεραν καρπούς.
Η εικόνα της φωτιάς
«Είναι καλύτερη πλέον η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την οριοθέτησή της». Αυτά τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, για την πυρκαγιά που μαίνεται στο χωριό Μαριές της Ζακύνθου. Σημειώνεται ότι έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Ειδικότερα, επιχειρούν αυτή την ώρα 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 33 ατόμων, 3 ειδικά μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και από πλευράς εναέριων μέσων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.
Αποκαλυπτικές εικόνες καταστροφής
Η φωτιά ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές. Στην Αναφωνήτρια, κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής. Οι νέες εικόνες που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν την έκταση της φωτιάς… 
Όλο το βράδυ, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες έξω από το χωριό των Μαριών, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των πυροσβεστικών ενισχύσεων, που έφτασαν κατά την διάρκεια της νύχτας.
Με το πρώτο φως της ημέρας, ένα αεροσκάφος τύπου Canadair και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο Erisscon, άρχισαν ρίψεις νερού από αέρα, βοηθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Σημειώνεται πως, με έκτακτο δρομολόγιο, έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ζάκυνθο ενισχύσεις, ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. 
Πιο συγκεκριμένα, με έκτακτο δρομολόγιο, με το πλοίο «Mare Di Levante» της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries», έφτασαν στην Ζάκυνθο 20 πυροσβεστικά οχήματα, με 40 πυροσβέστες, τρία ερπυστριοφόρα του στρατού, και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
 

Ο συναγερμός για τους εμπρηστές!
Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία το μεσημέρι της Κυριακής (27/8) όταν ελικόπτερο της πυροσβεστικής εντόπισε δύο άτομα τα οποία επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά κοντά στο χωριό Μαριές της Ζακύνθου.
Τους ύποπτους αντιλήφθηκε ο πιλότος ενός ελικοπτέρου, δυτικά του χωριού Μαριές, την ώρα που επιχειρούσε κατάσβεση μια εστίας.
Η κινητοποίηση των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ ήταν άμεση, ωστόσο οι επίδοξοι εμπρηστές που επέβαιναν σε μηχανάκι, κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η επιχείρηση καταδίωξης των δύο υπόπτων για εμπρησμό κοντά στα πύρινα μέτωπα στα ορεινά της Ζακύνθου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες πηγές των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης πυροσβεστικό ελικόπτερο που επιχειρούσε στα πύρινα μέτωπα της Ζακύνθου και βρισκόταν σε διαδικασία άντλησης υδάτων για κατάσβεση εντόπισε δυο άτομα να κινούνται αναίτια μέσα στον ορεινό όγκο και δύσβατες δασικές περιοχές.
Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε άμεσα από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ο Υπουργός Νίκος Τόσκας, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και ακολούθως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Σε πύρινο κλοιό οι Μαριές
Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται από χθες το μεσημέρι η βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, με τις φλόγες να έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσος αλλά και ελαιώνες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, για το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στις Μαριές. «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια μεγάλη έκταση όπου υπάρχει ενεργό μέτωπο με πολλές εστίες που αναζωπυρώνονται και δημιουργούν πρόβλημα», τόνισε ο κ. Νιοτόπουλος και επισήμανε ότι «το στοίχημα είναι να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά έως το βράδυ καθώς στην συνέχεια δεν θα έχουμε ενάερια μέσα».
Τεράστια είναι η δύναμη πυρόσβεσης που βρίσκεται στην περιοχή των Μαριών και προσπαθούν να σβήσουν την πύρινη λαίλαπα. Συγκεκριμένα, 25 οχήματα με περίπου 50 πυροσβέστες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Μαριών, ενώ στο νησί υπάρχουν 8 άτομα πεζοπόρου τμήματος της ΕΜΑΚ. Σημαντική είναι και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής που με κάθε τρόπο, βοηθούν τους πυροσβέστες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Από αέρος, αυτή τη στιγμή κάνουν ρίξεις νερού, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα.
Η πυρκαγιά, ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές.
Στην Αναφωνήτρια, κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένοι, ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής.
pronews