9.8.17

Έχουμε καταλάβει ποια Τουρκία θα ΄χουμε δίπλα μας; Ο Ερντογάν στήνει ισλαμική δημοκρατία


Για μια ισλαμική,θεοκρατική Τουρκία στα πρότυπα του Ιράν, αλλά με τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο,κάνουν λόγο πλέον Τούρκοι αναλυτές.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος και  αναλυτής του Ινστιτούτου Gatestone, Uzay Bulut δημοσίευσε μια ανατριχιαστική ανάλυση σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία,για την οποία πιστεύει ότι βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει  ισλαμική δημοκρατία παρόμοια ή ακόμα χειρότερη από το Ιράν.

Ο Bulut μεταδίδει  μια ζοφερή εικόνα της χώρας του  που «φαίνεται να εξελίσσεται γρήγορα σε μια πιο επικίνδυνη εκδοχή  της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».
Ο Τούρκος δημοσιογράφος στην ανάλυσή του επικεντρώθηκε στην εσωτερική κατάσταση  στην Τουρκία, όπου χιλιάδες δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν.Συνολικά 150.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν ή έχασαν τη δουλειά τους μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.
Ο Bulut δεν ανέφερε την παρενόχληση των γυναικών που αρνούνται να συμμορφωθούν με τους Ισλαμικούς κώδικες ενδυμασίας, αλλά και  τον ορμητικό εξισλαμισμό του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπου τα διδάγματα για τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου αντικαταστάθηκαν με διδασκαλίες σχετικά με την έννοια της τζιχάντ.
και όπου η τέχνη και Τα μαθήματα φιλοσοφίας έχουν αντικατασταθεί από υποχρεωτικά μαθήματα σε “θρησκεία, ισλαμικό πολιτισμό και ηθική”.
Το westernjournalism.com επισημαίνει ότι τα σχολεία της Τουρκίας πρέπει πλέον να διαθέτουν δύο τζαμιά, ένα για τους άνδρες κι ένα για τις γυναίκες ώστε να μπορούν να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα.
Το καθεστώς του Ερντογάν έχει επίσης εκδώσει νέα υποχρεωτικά σχολικά προγράμματα,μέσω των οποίων οι νέοι Τούρκοι θα εκπαιδεύονται  με τα βασικά στοιχεία του« tawhid »(ενότητα του Θεού) και του« wahdat »(ισλαμική ενότητα) .
Ο Μπουλούτ έγραψε ότι “ο ισλαμισμός του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος θα ενισχύσει τον διαχωρισμό των γυναικών και των ανδρών και  θα φέρει μεγαλύτερη πίεση και εχθρότητα έναντι των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων . Θα υπάρξει πιο βίαιος αντισημιτισμός,πιο αντι-Δυτική και αντι-Ισραηλινή ρητορική, καθώς και περισσότερη συμπάθεια στην τζιχάντ ακόμη και με ενεργό συμμετοχή.
“Αυτές οι εξελίξεις θα δημιουργήσουν αυτόματα λιγότερη σταθερότητα και λιγότερη ασφάλεια τόσο στην Τουρκία όσο και σε όλη τη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη”, κατέληξε ο Τούρκος αναλυτής.
Το westernjournalism.com επισημαίνει ότι από το Σαββατοκύριακο, ο στρατός της Τουρκίας ξεκίνησε την προετοιμασία για μια ακόμη εισβολή στη Συρία, “καθώς το καθεστώς του Τούρκου δικτάτορα Ταγίπ Ρετζ Ερντογάν σκοπεύει να εμποδίσει την κουρδική αυτονομία στα τρία καντόνια που οι συριοι Κούρδοι ελέγχουν στα σύνορα της Τουρκίας από τότε που ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας ξεκίνησε, έξι χρόνια πριν.
Η τουρκική κυβέρνηση απειλείεπίσης να εισβάλει στο βόρειο Ιράκ, όπου η Ιρακινή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, μαζί με την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν , επιδιώκει να επιτεθεί στο Ταλ Αφάρ, το τελευταίο οχυρό του Ισλαμικού Κράτους στο  Βόρειο Ιράκ.
Το Ταλ Αφάρ, μια πρωτίστως σουνιτική πόλη στο βόρειο Ιράκ, φιλοξενεί μια μεγάλη τουρκμενική μειονότητα και ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει “στις συμμορίες Hashd al-Shaabi ή άλλες σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ να συμμετάσχουν στην επίθεση στο τελευταίο προπύργιο του ISIS “.
Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά και στην Ελλάδα αναφέροντας:
“Ταυτόχρονα, το καθεστώς του Ερντογάν εκφοβίζει την Ελλάδα με παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο των νησιών του Αιγαίου, τα οποία ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Τουρκίας.
Η Ελλάδα έχει επίσης καταδικάσει  στην προσπάθεια του Ερντογάν να μετατρέψει τον  ναό της Αγίας Σοφίας  στην Κωνσταντινούπολη σε  τζαμί.
Αλλού στη Μέση Ανατολή, το καθεστώς του Ερντογάν εμπλέκεται στη διαμάχη μεταξύ του Κατάρ και των Σουνιτικών-Αραβικών χωρών.
Σε απάντηση στο αραβικό μποϊκοτάζ του Κατάρ, η κυβέρνηση του Ερντογάν αποφάσισε να στείλει ένα σύνταγμα από Τούρκους στρατιώτες σστη μικροσκοπική χώρα, η οποία φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη βάση στρατού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, το Ισραήλ αποκατέστησε πέρσι  πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς με το καθεστώς στην Άγκυρα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Ερντογάν να κατηγορήσει το εβραϊκό κράτος σε θέματα που σχετίζονται με τους Παλαιστίνιους Άραβες.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο, όταν δύο Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες εξέθεσαν τις παράνομες δραστηριότητες του Ερντογάν στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ο Τούρκος δικτάτορας υποστηρίζει ανοιχτά τις ισλαμικές ομάδες.
Η κρίση στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ επιδεινώθηκε αφού ο Ερντογάν κάλεσε τους Μουσουλμάνους να υπερασπιστούν το τέμενος Αλ-Άκσα .
Το ερώτημα που μας αφορά είναι αν εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε ποια είναι η Τουρκία που σύντομα θα ΄χουμε δίπλα μας.
militaire