26.8.17

Πανικός για τον τυφώνα «Χάρβεϊ» στις ΗΠΑ: Μάχη στα σούπερ μάρκετ για νερό και τρόφιμα


Άδειασαν τα ράφια των καταστημάτων - «Τέλος το νερό, τέλος η βενζίνη, τέλος το ψωμί», δηλώνουν κάτοικοι - Αναβαθμίστηκε από το επίπεδο 2, στο επίπεδο 3

Σε κατάσταση πανικού δείχνουν να βρίσκονται οι κάτοικοι των περιοχών της Αμερικής που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες ο τυφώνας Χάρβεϊ. Οι Αμερικανοί έχουν κυριολεκτικά εισβάλει σε σούπερ μάρκετ και έχουν αδειάσει τα ράφια, δίνοντας μάχη για λίγο εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα.

Οι σκηνές που κατέγραψε η κάμερα παραπέμπουν σε... προετοιμασία πολέμου. Οι πελάτες του σούπερ μάρκετ πέφτουν σε κατάσταση απόλυτου πανικού πάνω στα νερά, αρπάζοντας ό,τι μπορούν να μεταφέρουν με τα χέρια τους, ενώ τα ράφια του καταστήματος αδειάζουν με κινηματογραφική ταχύτητα.


Αναφορές κάνουν λόγο για μεγάλες ουρές σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και νερών στην περιοχή του Τέξας, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναγκάστηκαν να οδηγήσουν ακόμη και 30 λεπτά απόσταση, προκειμένου να βρουν νερό και τα τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν για πολλές ημέρες εκτός ψυγείου.

Ένας πολίτης δήλωσε σε τοπικό δίκτυο του Τέξας: «Το ψωμί τελείωσε. Η βενζίνη τελείωσε. Το νερό τελείωσε. Αν δεν τα έχεις προμηθευτεί ήδη, την πάτησες. Θα πρέπει να γίνεις φίλος με τους γείτονές σου».


Ο κυβερνήτης του Τέξας έχει διατάξει να ληφθούν προληπτικά μέτρα για τουλάχιστον 30 επαρχίες που βρίσκονται κοντά στην ακτή ή που θα επηρεαστούν από το πέρασμα του τυφώνα. Επίσης, έχουν επιστρατευτεί τουλάχιστον 700 άνδρες των επίλεκτων μονάδων στρατού, προκειμένου να βρίσκονται σε επιφυλακή και να επέμβουν όπου κριθεί απαραίτητο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ταχύτητα των ανέμων αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 μίλια, ενώ τα επίπεδα της βροχής που θα πέσει θα είναι ιδιαιτέρως υψηλά. 

Τοπικοί παράγοντες καλούν τους πολίτες, για λόγους ασφαλείας, να εκκενώσουν τα σπίτια τους κοντά στην ακτή και να βρουν καταφύγιο σε υψηλότερα επίπεδα γης ή ακόμη καλύτερα σε συγγενείς ή φίλους μακριά από της περιοχές που θα περάσει ο τυφώνας.

Το Τέξας έχει να πληγεί από καταιγίδα του προβλεπόμενου επιπέδου από το 2008.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί από τις αμερικανικές αρχές, ο τυφώνας ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε από την κατηγορία 2 στην κατηγορία 3.

Ο όγκος νερού που θα πέσει αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ταχύτητα άνω των 200 χιλιομέτρων.

Πάνω από 8 εκατ. άνθρωποι θα επηρεαστούν από τον τυφώνα, ενώ άλλο ένα εκατ. άνθρωποι θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.Έκκληση του κυβερνήτη στον Τραμπ για βοήθεια


Ο κυβερνήτης του Τέξας ζήτησε σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει την Πολιτεία σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, ενόψει του τυφώνα Χάρβεϊ και ο Λευκός Οίκος δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση φυσικής καταστροφής θα επιτρέψει στις αρχές να αποδεσμεύσουν ομοσπονδιακούς πόρους, πριν καν φτάσει ο Χάρβεί στα παράλια του Τέξας, κάτι που αναμένεται να γίνει τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, υπενθύμισε ο σύμβουλος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Μπόσερτ.
Ο Γκρεγκ Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας, είπε ότι ο Χάρβεϊ είναι "ένας πολύ σύνθετος και επικίνδυνος" τυφώνας, προειδοποιώντας ότι η άφιξή του μπορεί να προκαλέσει "μεγάλη καταστροφή".

"Το κατεπείγον μήνυμά μου στους συμπατριώτες Τεξανούς είναι, αν ζείτε σε περιοχή όπου έχει διαταχθεί εκκένωση πρέπει να λάβετε υπόψη σας αυτή τη συμβουλή και να φύγετε μακριά όσο ακόμη μπορείτε" είπε ο κυβερνήτης καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Ο Χάρβεϊ έχει ενισχυθεί και θεωρείται τυφώνας κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, όπως ανακοίνωσε το κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων. Ενδέχεται μάλιστα να αποδειχθεί το χειρότερο καιρικό φαινόμενο που έχει πλήξει την αμερικανική ήπειρο μετά τον τυφώνα Κατρίνα, καθώς συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μεγαλύτερη των 190 χιλιομέτρων την ώρα. Το απόγευμα βρισκόταν σε απόσταση περίπου 140 χιλιομέτρων από το Κόρπους Κρίστι. Σε περιοχές του Τέξας εκτιμάται ότι θα πέσουν έως και 97 εκατοστά βροχής ενώ η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει ακόμη και κατά 3,7 μέτρα.

Πολλές κοινότητες στο νότιο Τέξας έχουν εκκενωθεί και οι κάτοικοι φεύγουν εθελοντικά. Ματαιώθηκαν επίσης τα μαθήματα, σήμερα και την Δευτέρα, σε δεκάδες σχολεία κατά μήκος των ακτών, σε μια περιοχή από το Κόρπους Κρίστι μέχρι το Γκάλβεστον, όπου ζουν 5,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν ή ματαιώθηκαν.

Ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να περάσει το Σαββατοκύριακο στο Καμπ Ντέιβιντ αλλά στη συνέχεια, στις αρχές της εβδομάδας, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Τέξας, όπως είπε η εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς. 

protothema