26.8.17

Σοκ από Ε.Μακρόν και Α.Μέρκελ: «Να σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση εργαζόμενων εντός της ΕΕ»! - Σύγκρουση με Πολωνία


Μία ακόμα μείζονα κρίση έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε.Μακρόν, πιεζόμενος από την ανεργία στην Γαλλία, αλλά και σε αγαστή συνεργασία με το Βεερολίνο που σπρώχνει σε "ΕΕ δύο ταχυτήτων", προσπαθεί να βάλει φραγμούς στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων εντός της ΕΕ, αφού η αφθονία, το χαμηλό κόστος και η επιδεξιότητα των Ανατολικοευρωπαίων εργαζομένων, έχει δημιουργήσει ένταση της ανεργίας στις δυτικές χώρες.

Η προσπάθεια του Ε.Μακρόν να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες προκάλεσε την αντίδραση της πρωθυπουργού της Πολωνίας και έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση της Γερμανίας να μην πληρώσει έστω μέρος των γερμανικών αποζημιώσεων του Β'ΠΠ στην Πολωνία και ίσως δεν είναι καθόλου άσχετη με το γεγονός αυτός.
Ισως πρόκειται και για μια προειδοποίηση του Βερολίνου (ο Ε.Μακρόν δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από "μπάτλερ" της Α.Μέρκελ) προς την Βαρσοβία, ακόμα και στο μεταναστευτικό θέμα όπου η Πολωνία ακολουθεί εθνοκεντρική πολιτική και δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της: "Μην επιμείνεις στις πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 6 τρισ. ευρώ και άνοιξε τα σύνορά σου γιατί θα έχεις εκπλήξεις σε άλλα επίπεδα"...
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, σε επίσημη επίσκεψη στην Βουλγαρία κατηγόρησε την δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας ότι "βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα ευρωπαϊκά συμφέροντα" για να εισπράξει την απάντηση από την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο ότι "Τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ισχύουν για όλους και δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά συμπίπτουν με τα γαλλικά συμφέροντα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν πρόκειται να δεχθούμε να είναι αντίθετα με τα πολωνικά συμφέροντα".
Ο Μακρόν έκανε περιοδεία στην Αυστρία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία, στις 23-25 Αυγούστου, για να ζητήσει να πάψειη ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων από τις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης προς την Γαλλία.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα από την ΕΕ οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να στέλνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν σε άλλη χώρα της ΕΕ συνεχίζοντας να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα καταγωγής τους.
Αυτός η συνθήκη, δεν αρέσει τώρα σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν δημιουργεί "κοινωνικό dumping το οποίο προδίδει τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και επικροτεί τις χώρες που διαφημίζουν τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα".
Αυτό ας το σκεφόταν η Γαλλία όταν ψήφιζε τις συνθήκες της Ρώμης και της Λισσαβώνας και την επέκταση της ΕΕ προς τα ανατολικά.
Τώρα είναι "αργά για δάκρυα" και φυσικά μεγάλες χώρες όπως η Πολωνία, αλλά και μικρότερες, όπως η Ουγγαρία δεν πρόκειται να δεχθούν τέτοιες "a la cart" αλλαγές των συνθηκών.
Στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος έβαζε στο στόχαστρο την πρωθυπουργό της Πολωνίας. "Μια χώρα που αποφασίζει να αντιταχθεί στα ευρωπαϊκά συμφέροντα, ακόμη και στο παραμικρό θέμα, είναι ένα κράτος που έχει αποφασίσει να απομονωθεί" είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν εννοώντας ότι κανείς δεν μπορεί να έχει αντίθετη άποψη από το Παρίσι και το Βερολίνο.
"Η Πολωνία δεν θα καθορίσει την κατεύθυνση της Ευρώπης" συνέχισε σε έντονο ύφος ο Εμανουέλ Μακρόν. "Ο πολωνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο".
Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο εν συνεχεία απάντησε στο ίδιο υφος στον απίθανο Ε.Μακρόν: "Ισως αυτές οι αλαζονικές δηλώσεις του Μακρόν να οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας στην πολιτική πρακτική. Το παρακολουθώ με κατανόηση, αλλά περιμένω να ξεπεράσει γρήγορα τα κενά που έχει ώστε στο μέλλον να είναι πιο προσεκτικός. Το τι αξίζει ο λαός της Πολωνίας το αποφασίζει ο ίδιος στις δημοκρατικές εκλογές του και δεν θα το υπαγορεύσει ο κάθε Μακρόν. Να μάθει είναι πιο συμφιλιωτικός και να μη θέλει να διασπάσει την ΕΕ. Ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας ούτε κανείς άλλος ηγέτης θα αποφασίσουν προσωπικά για το μέλλον της Ευρώπης, αλλά το σύνολο των μελών της ένωσης.  Εχουμε τα ίδια δικαιώματα με τη Γαλλία αλλά και με τις άλλες χώρες-μέλη."
"Συμβουλεύω τον κύριο Πρόεδρο να ασχοληθεί με τις υποθέσεις της χώρας του, ίσως πετύχει έτσι να έχει τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα και το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που έχουμε στην Πολωνία", πρόσθεσε "φαρμακερά" η πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Ο Μακρόν αναφερόταν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες δεν ανοίγουν τα σύνορά τους για να υποδεχθούν τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών.
Για την εθνικιστική συντηρητική κυβέρνηση της Πολωνίας, η ισότητα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η εθνική κυριαρχία, είναι θέμα αρχής.

PRONEWS