7.8.17

Χωρίς ενεργό μέτωπο τα Κύθηρα. Σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις


Ευχάριστα είναι τα νέα από τα Κύθηρα καθώς η άπνοια βοήθησε να μην υπάρχει πια ενεργό μέτωπο και στα νότια του νησιού παρά μόνο μικροεστίες εντός του καμμένου. Οι άνεμοι είναι ασθενείς μεταβλητοί έως 3 μποφόρ και μετά το μεσημέρι αναμένεται να ενταθούν ελαφρά

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι πλέον η φωτιά στα Κύθηρα και στα νότια του νησιού κοντά στη Μονή Μυρτιδίων και στα Σταθιάνικα, που μέχρι το πρωί ήταν ενεργή, ενώ πλέον εντοπίζονται μόνο μικροεστίες εντός του καμένου.
Στην Πυροσβεστική είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι και εκμεταλλεύονται την ευεργετική άπνοια με συνεχείς ρίψεις νερού από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις, καθώς η πρόγνωση του καιρού που έχουν από την ΕΜΥ για σήμερα το πρωί για τα Κύθηρα προβλέπει ασθενείς, μεταβλητούς ανέμους σε διευθύνσεις, εντάσεως έως 3 μποφόρ και μετά το μεσημέρι αναμένεται να ενισχυθούν ελαφρά. Άρα στην Πυροσβεστική θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν αυτό το χρονικό διάστημα και να ελπίζουν το απόγευμα ότι δεν σημειωθούν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, στο νότιο μέτωπο εκκενώθηκαν οι οικισμοί, Καλοκαιρινές, Μελισσάρι, και Πιτσινιάνικα με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων, ενώ χθες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Αστυνομία, αποφασίστηκε να εκκενωθεί προληπτικά η ιστορική Ιερά Μονή Μυρτιδίων από τους 27 μοναχούς και προσκυνητές που βρίσκονταν σε αυτή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν διέτρεξε πάντως κίνδυνο η Μονή καθώς στο σημείο είχαν στήσει περίμετρο τα οχήματα.
Χωρίς ενεργές εστίες είναι από χθες και το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δόκανα και προς Μητάτα, δηλαδή το πύρινο μέτωπο που πέρασε από τους Αραιούς, οι οποίοι εκκενώθηκαν το Σάββατο με οργανωμένο τρόπο και απόφαση του Δημάρχου.
Την Παρασκευή, με πρωτοβουλία του δημάρχου εκκενώθηκε ο οικισμός Κυπριωτιάνικα στον βόρειο μέτωπο. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό, όμως σύμφωνα με τις έως τώρα ενημέρωση πέρα από αυλές και μάντρες δεν προκάλεσε ζημιές στα ίδια τα σπίτια. Βεβαίως με την πρώτη ευκαιρία που αυτό καταστεί δυνατό και αφού αντιμετοπιστεί πρώτα η φωτιά, στον απολογισμό θα φανεί αν τυχόν υπάρχουν ζημιές και ποιες είναι αυτές.
Με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις πάντως, υπολογίζεται πως έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης, έχουν καεί κάποια ζώα ενώ ζημιές σε σπίτια δεν έχουν αναφερθεί.
Από το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του έχει κηρύξει τον Δήμο Κυθήρων, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.
Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 116 άντρες με 38 οχήματα, 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 CANADAIR και ένα ελικόπτερο με συνεχείς ρίψεις νερού από αέρος.
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Θάσο
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το πρωί σε δασική έκταση και δύσβατο σημείο, εντός μίας χαράδρας και μακριά από οικισμούς, στην περιοχή Κάτω Πλατάνι, στα Λιμενάρια Θάσου.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 31 άντρες της Πυροσβεστικής με 11 οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ένα CANADAIR και ένα PZL.
Σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και στα νησιά Κρήτη, Λέσβος και Χίος.
news247