22.8.17

ΕΚΤΑΚΤΟ: «Εκαναν πίσω» οι ΗΠΑ για την ίδρυση κουρδικού κράτους μετά την συμμαχία Τουρκίας-Ιράν!


Ανήσυχες οι ΗΠΑ από την έκταση που παίρνει ο αντικουρδικός συνασπισμός και από τον συνασπισμό Τουρκίας, Ιράν, Συρίας και Ιράκ που σχηματοποιείται απέναντί τους, κάνουν πίσω στην άμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενός κουρδικού κράτους στην περιοχή και, τουλάχιστον για την ώρα ζητούν από τους Κούρδους, να... περιμένουν!

Ετσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) Μασούντ Μπαρζάνι για την αναβολή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου  με το ερώτημα της ανεξαρτητοποίησης από τη Βαγδάτη στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς φαινομενικά αν και δεν έχει άμεση σχέση με την ανεξαρτητοποίηση του συριακού Κουρδιστάν που έχουν υποσχεθεί στις δυνάμεις του YPG, εν τούτοις ενισχύει την αντικουρδική συμμαχία.
Δηλαδή έχει ενεργοποιήσει κατά της δημιουργίας κουρδικού κράτους, το Ιράν, το οποίο θεωρεί ότι η επόμενη περιοχή θα ανεξαρτητοποιηθεί είναι το ιρανικό Κουρδιστάν.
Οι Κούρδοι στο βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν είναι το επόμενο τμήμα του "μεγάλου Κουρδιστάν" μαζί με αυτό της Τουρκίας, φυσικά. Και βέβαια η Βαγδάτη, η οποία ακολουθεί έντονα φιλοϊρανική πολιτική λόγω σιιτικής πλειοψηφίας στο εσωτερικό της χώρας, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έπαψαν να είναι υπό αμερικανική κατοχή μετά το 2003, εν τούτοις, δεν πρόκειται να επιτρέψει την δημιουργία κουρδικού κράτους, έτσι απλά.
Και βέβαια η Τουρκία: Κανείς στις ΗΠΑ δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τι τι λέει και το πώς αντιμετωπίζει η Τουρκία το ζήτημα και η συμμαχία που εξήγγειλε με την Τεχεράνη ο Ρ.Τ.Ερντογάν σίγουρα "κτύπησε καμπανάκι" στην Ουάσιγκτον.
Κάπου εκεί που ο Ρ.Τίλερσον "ανέκρουσε πρύμνα" και φαίνεται στην Ουάσιγκτον κάνουν δεύτερες σκέψεις ειδικά όταν αντίκρυσαν το μέγεθος και την ισχύ του ετερόκλητου σχηματισμού που δημιουργήθηκε. Ακόμα και οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να κινηθούν "άνετα" απέναντι στον σχηματισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι το περιεχόμενο της δήλωσης είναι το ίδιο με αυτό του εκτελεστικού γραμματέα του Πολιτικού Γραφείου της παραδοσιακά φιλοϊρανικής Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK): "Οι Κούρδοι του Ιράκ μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα αναβολής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία έναντι οικονομικών και πολιτικών παραχωρήσεων από την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης" είπε
Απαντώντας στον Ρ.Τίλερσον μέσω της σαουδαραβικής εφημερίδας Okaz, ο Μ.Μπαρζάνι αρνήθηκε να αποδεχτεί την έκκλησή του..
pronews