24.8.17

Οι προειδοποιήσεις Νετανιάχου στον Πούτιν για το Ιράν


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να αναλάβει μονομερώς δράση για να εμποδίσει μια εκτεταμένη στρατιωτική παρουσία του Ιράν στο έδαφος της Συρίας.

Η Ρωσία επενέβη στον πόλεμο της Συρίας το 2015 στο πλευρό των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εντασσόμενη σε μια de facto συμμαχία με τις ιρανικές δυνάμεις, τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις που βοηθούν τη Δαμασκό στη σύρραξη με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και άλλες κυρίως ισλαμιστικές οργανώσεις ανταρτών.
Το Ισραήλ ανησυχεί για το ενδεχόμενο μια νίκη του Άσαντ στον πόλεμο να σημάνει πως το Ιράν θα διατηρήσει ένα προγεφύρωμα στη Συρία, μεγεθύνοντας την απειλή που θεωρεί ότι εγείρει η Χεζμπολάχ στον γειτονικό Λίβανο.
Στη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν στο Σότσι, το θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Νετανιάχου σημείωσε ότι το Ιράν πολεμά για να ενισχύσει την επιρροή του από τον Κόλπο ως τη Μεσόγειο.
«Το Ιράν ήδη οδεύει να ελέγξει το Ιράκ, την Υεμένη και σε μεγάλο βαθμό ελέγχει τον Λίβανο», υποστήριξε ο Νετανιάχου μιλώντας στον Πούτιν.
«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ούτε για ένα λεπτό ότι το Ιράν απειλεί καθημερινά να σβήσει το Ισραήλ από τον χάρτη», συνέχισε ο Νετανιάχου. «Το Ισραήλ εναντιώνεται στη συνεχιζόμενη δημιουργία προγεφυρωμάτων στη Συρία από το Ιράν. Ασφαλώς θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με όλα τα μέσα απέναντι σε αυτή και σε κάθε άλλη απειλή», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν, στο μέρος της συζήτησής του με τον Νετανιάχου στο οποίο είχαν πρόσβαση δημοσιογράφοι, δεν αναφέρθηκε στα σχόλια του ισραηλινού πρωθυπουργού για τον ρόλο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Συρία, ούτε στην απειλή του για την ανάληψη μονομερούς δράσης.
Όμως στα Ηνωμένα Έθνη ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι οι λεγόμενες περιοχές αποκλιμάκωσης στη Συρία, των οποίων το Ιράν είναι ένας από τους εγγυητές μαζί με την Τουρκία και τη Ρωσία, έφεραν «αληθινή πρόοδο στον δρόμο για να τελειώσει αυτός ο τραγικός πόλεμος».
«Γνωρίζουμε τη θέση του Ισραήλ όσον αφορά του Ιράν αλλά θεωρούμε ότι το Ιράν στη Συρία διαδραματίζει πολύ εποικοδομητικό ρόλο», πρόσθεσε ο Νεμπένζια.
Σύμβουλοι του Νετανιάχου σημείωναν κατ' ιδίαν ότι επικεντρώνονται στον στόχο οι ιρανικές δυνάμεις να μην πλησιάσουν τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Πέραν της προσέγγισης της Μόσχας, το Ισραήλ αποπειράται να πείσει παράλληλα την Ουάσινγκτον ότι η δράση του Ιράν και των ανταρτών που υποστηρίζει εγείρουν τη σοβαρότερη κοινή απειλή στην περιοχή.
«Το να μπαίνουν σιίτες σε εδάφη των σουνιτών ασφαλώς θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο όσον αφορά τους πρόσφυγες όσο και νέες τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο Νετανιάχου στους ισραηλινούς δημοσιογράφους μετά την τρίωρη συνάντηση, την έκτη του με τον Πούτιν από τον Σεπτέμβριο του 2015.
«Θέλουμε να αποτρέψουμε έναν πόλεμο και γι' αυτό είναι καλύτερο να κρούσουμε έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να σταματήσουμε μια επιδείνωση» της κατάστασης, υποστήριξε ο ίδιος.
Ο Νετανιάχου αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον Τζέισον Γκρίνμπλατ και τη Ντίνα Πάουελ, απεσταλμένους του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκονται σε περιοδεία στη Μέση Ανατολή.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)
huffingtonpost.gr