13.7.17

To Zubr Ιθάκη τυλιγμένο στους καπνούς στην Αμφιάλη – Φωτογραφία


Το σκάφος ταχείας μεταφοράς ΙΘΑΚΗ στη φωτογραφία, τυλιγμένο στους καπνούς. Έχει “πάρει μπροστά” μετά από πολύμηνη ακινησία και πλέοντας προς τον Ναύσταθμο, τυλίχτηκε από καπνούς. Μ΄ όσες πηγές του ΓΕΝ κι αν μιλήσαμε διαβεβαίωσαν όταν δεν υπήρξε καμία φωτιά στο Zubr ΙΘΑΚΗ. Αποδίδουν τον πυκνό καπνό στο … “ξεκάπνισμα” των μηχανών του Zubr. Πάντως όσοι είδαν το ΙΘΑΚΗ με τόσο καπνό να το καλύπτει, λογικό είναι να τρόμαξαν.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2012, φωτιά είχε προκαλέσει ζημιά σε άλλο Zubr,το ΚΕΡΚΥΡΑ,που ήταν “δεμένο” στην Αμφιάλη. Η ζημιά είχε καταστρέψει τη λαστιχένια “φούστα” του σκάφους.
Τα σκάφη ταχείας μεταφοράς Zubr του Στόλου, αγορασμένα από Ρωσία και Ουκρανία, έχουν αρκετά προβλήματα συντήρησης. Η χρησιμότητά τους για τις ανάγκες του Στόλου, είχαν αμφισβητηθεί από την εποχή της αγοράς τους ακόμη.
Τα χαρακτηριστικά τους όπως περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΓΕΝ:

Διαστάσεις: 57,3μ / 25,6μ / 21,9 μ
Εκτόπισμα: 555 τ
Αιώρηση: 2 Α/Σ ZORYA 10000 HP
Πρόωση: 3 Α/Σ ZORYA 10000 HP
Ταχύτητα: 60 κόμβοι
Πλήρωμα: 33
Μεταφορική ικανότητα: Τρία άρματα πενήντα τόνων, ή Δέκα ΤΟΜΠ, ή Οκτώ ΤΟΜΑ, ή Πεντακόσιοι στρατιώτες .
Οπλισμός: 2x ΑΚ 630 εξάκαννα Gatling των 30mm, 2 x MS-227 εκτοξευτές ρουκετών των 22 σωλήνων έκαστος, διαμέτρου 140mm
Τα Πλοία Ταχείας Μεταφοράς (ΠΤΜ) τύπου ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ (Ρωσική ονομασία ZUBR – Νατοϊκή ονομασία POMORNIK) είναι σήμερα τα μεγαλύτερα σε μέγεθος αερόστρωμνα αποβατικά σκάφη (Air – Cushion Landing Craft) στον κόσμο και αποτελούν την τέταρτη γενιά αεροστρόμνων σκαφών. Το ΠΤΜ ΙΘΑΚΗ είναι το δεύτερο ΠΤΜ που παρελήφθηκε από το ΠΝ. Είναι Ουκρανικής προελεύσεως και σχεδιάσεως και ναυπηγήθηκε το 1992 στο ναυπηγείο της εταιρίας MORYE στη Θεοδοσία της Ουκρανίας. Το έτος 2000 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής και της Ουκρανικής πλευράς. Από τον Οκτώβριο 2000 έως τον Ιανουάριο του 2001 διεξήχθησαν οι έλεγχοι του σκάφους εν όρμω (harbor trials) και εν πλω (sea trials) στη Θεοδοσία της Ουκρανίας. Η επίσημη παραλαβή του πλοίου από το Πολεμικό Ναυτικό και η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας έγινε στις 2 Μαρτίου 2001 στο ΝΣ με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γ. ΤΑΤΑΚΟ ΠΝ.
militaire.gr