20.7.17

Οι Τούρκοι έστειλαν πληροφοριοδότες της MIT να προσληφθούν στη γερμανική BfV αλλά τους «έπιασαν»


Νέα υπόθεση τουρκικής κατασκοπείας εις βάρος της Γερμανίας αποκάλυψε η εφημερίδα Die Welt στο φύλλο της Τρίτης 18 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της Die Welt, η τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) προσπάθησε να «φυτέψει» πληροφοριοδότες της στη γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος(BfV), όπως και σε άλλες γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η γερμανική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ορισμένοι υποψήφιοι για πρόσληψη στην BfV αποκαλύφθηκε ότι είχαν στενές επαφές με τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι παραδοσιακά οι σχέσεις μεταξύ των γερμανικών και τουρκικών υπηρεσιών είναι δύσκολες, αλλά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περσινού καλοκαιριού έχουν γνωρίσει νέο ιστορικό χαμηλό.
Σε αυτή τη φάση ο στόχος της τουρκικής MIT ήταν η υπονόμευση των εσωτερικών υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας.
Σύμφωνα με κύκλους των Αρχών ασφαλείας που επικαλείται το δημοσίευμα, οι υποψήφιοι κατάσκοποι των Τούρκων πρέπει να εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας υποψηφίων για πρόσληψη.
Τα «λαγωνικά» της Άγκυρας έστειλαν ανθρώπους να προσληφθούν σε θέσεις για τουρκόφωνους συνεργάτες και όταν τους «τσέκαραν» ανακάλυψαν ότι οι υποψήφιοι διατηρούσαν επαφές με την τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών.
Η BfV ως υπηρεσία είναι επιφορτισμένη με το έργο της αποτροπής κατασκοπικών ενεργειών. Αυτό την καθιστά στόχο για ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.
Ωστόσο, «όταν πρόκειται για έναν ΝΑΤΟϊκό εταίρο, πρόκειται ασφαλώς για άκρως αξιοκατάκριτη ενέργεια», σχολίασε ο Στέφαν Μάγιερ, εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος CDU. Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι θεωρεί πως θα επιληφθεί το αρμόδιο κοινοβουλευτικό ελεγκτικό όργανο για το όλο θέμα.
Οι προσπάθειες των Τούρκων να μιμηθούν τον… Τζέιμς Μποντ είναι γνωστές στους Γερμανούς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Έριχ Σμιντ Ίνμπουμ, ειδικού σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος δεν ξαφνιάστηκε αλλά διέκρινε νέα τακτική διείσδυσης από την τουρκική πλευρά.
Όπως ανέφερε, κατά το παρελθόν η ΜΙΤ περιοριζόταν στην στρατολόγηση διερμηνέων που χρησιμοποιούνταν από τις γερμανικές υπηρεσίες.
Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι ίσως οι χειρότερες που είχαν ποτέ στην ιστορία τους και οι παραπάνω αποκαλύψεις δεν προμηνύουν τίποτα καλό για το μέλλον αυτών.
tribune