5.7.17

Κοτζιάς: Να σταματήσει η αδιαλλαξία από μέρους της Τουρκίας για το Κυπριακό – Καρφί για Έιντε


Να σταματήσει η αδιαλλαξία από μέρους της Τουρκίας για το Κυπριακό προκειμένου να βρεθεί λύση είναι το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που «κάρφωσε» και τον Έσπεν Μπάρθ Έιντε για την στάση που τηρεί και τις ανούσιες προτάσεις του για λύση σε επίπεδο πρωθυπουργών.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό Crans-Montana, για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει και για να υπάρξει πρόοδος κάποιοι δεν πρέπει να κάνουν γύρω-γύρω τα ζητήματα.
Αναλυτικότερα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «τι άλλαξε κι έρχεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ την Πέμπτη;», ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:

«Αν ρωτάτε εμένα, τίποτα. Αλλά είναι καλό που έρχεται. Θέλω να πω το εξής: Σήμερα κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει. Τα ερωτήματα αυτά από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά, σωστά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Διότι κάποιοι κάνουν γύρω-γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε. Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει. Διότι αν λένε ότι πέρασαν οι ημέρες και πρέπει να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους λέω ότι θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί με αυτή τη νοοτροπία, θα ξαναπεράσουν οι ημέρες και θα λένε ότι θα πρέπει να έρθουν οι Πρόεδροι. Καλό σας βράδυ».
Επιστρέφει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες
Νωρίτερα είχε υπάρξει η είδηση ότι την προσεχή Πέμπτη στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, επιστρέφει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και σχολιάστηκε από τους επικεφαλής όλων των εμπλεκόμενων μερών που συμμετείχαν στην απογευματινή συνεδρίαση των διαπραγματεύσεων.
«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» τόνισε σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
«Έχουμε συμφωνήσει να ακολουθήσουμε μια μεθοδολογία με καθαρές τις εισηγήσεις του ΓΓ» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «εάν όλοι συνεργαστούν, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, προς την κατεύθυνση και μέσα στα πλαίσια όπως έχουν καθοριστεί, μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Εάν δεν υπάρξει συνεργασία, δεν γνωρίζω» επισήμανε.
Ερωτηθείς αν δικαιολογείται σήμερα η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θα διαφανεί τις επόμενες μέρες η πρόοδος, τις επόμενες ώρες μάλλον. Και μιλούμε για πρόοδο απτή, όχι θεωρίες, όχι λόγια».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τελική Διάσκεψη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «εγώ γνωρίζω ένα, ότι είμαστε εδώ για να πετύχουμε πρόοδο έτσι ώστε να μας επιτρέπεται να αισιοδοξούμε για λύση. Το τι ο καθένας θεωρεί τη Διάσκεψη είναι θέμα δικό του».
Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχει ουσιαστική διαφορά από την εισήγηση του ΓΓ με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς».

tribune