11.7.17

Κύπρος - ΑΟΖ: Αυτό το "οικόπεδο" είναι δικό μας


Οδηγία προς ναυτιλλομένους (ΝΑVΤΕΧ), με την οποία ανακοινώνεται ότι έχει κηρυχθεί ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα γεώτρησης West Capella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τη οδηγία «ΝΑVΤΕΧ», η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο. 


Σύμφωνα με τη οδηγία «ΝΑVΤΕΧ», η είσοδος στη ζώνη αυτή απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγοΗ εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI, αναμένεται να φθάσει αύριο στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο «Ονησίφορος Δυτικό -1». Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», μόνο σε περίπτωση που το Παρίσι κρίνει ότι απειλείται η ασφάλεια προσωπικού, αλλάζουν τα πλάνα, ανέφεραν στην εφημερίδα στελέχη της TOTAL.

Υποβρύχιο ρομπότ θα δώσει εικόνα, ώστε να μην επηρεαστούν τυχόν ναυάγια, πριν ξεκινήσει να περιστρέφεται το γεωτρύπανο. Η γεώτρηση ξεκινά με διάμετρο 32 ιντσών και καταλήγει στον στόχο με οπή 9 ιντσών. Αν υπάρχει κοίτασμα, θα προχωρήσει σε αυτό με οπή 8 ιντσών. Την 1η Σεπτεμβρίου ολοκληρώνει, αν βρει «ξηρό πηγάδι», αλλά συνεχίζει μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου αν βρεθεί κοίτασμα.

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει προγραμματίσει ασκήσεις ετοιμότητας για υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων.

Πρόσω ολοταχώς για το οικόπεδο 11

Η ναυτική οδηγία απευθύνεται προς πάσα κατεύθυνση, εν όψει της εισόδου του γεωτρύπανου West Capella στο οικόπεδο 11 την Τετάρτη.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει καταρτίσει η γαλλική πετρελαϊκή TOTAL, προς το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν οι γεωτρητικές εργασίες. Η γεώτρηση, η οποία φέρει την ονομασία «Onesiphoros», θα είναι η πρώτη και θα ακολουθήσει μελλοντικά επιβεβαιωτική γεώτρηση, εφόσον οι αρχικές ερευνητικές δραστηριότητες είναι επιτυχείς. 

Οι εργασίες έχουν ως στόχο να διαπιστωθεί και να αξιολογηθεί η πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα φυσικού αερίου. 

Η εξεταζόμενη περιοχή βρίσκεται εντός του ερευνητικού τεμαχίου «11», το οποίο απέχει περίπου 150 χλμ. από την ακτογραμμή της Κύπρου και καλύπτει συνολική επιφάνεια περίπου 2.958 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η εν λόγω γεώτρηση, η οποία ονομάστηκε «Onesiphoros West-1 (OW-1)», θα είναι κάθετη σε βάθος 1.698 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η αποτυχία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά στρέφει όλα τα βλέμματα στο γεωτρύπανο, με την αντίδραση της Τουρκίας να είναι για την ώρα ασαφής, παρά τις απειλές που έχουν κατά καιρούς εκτοξευθεί. 

Στον κύκλο η τελευταία καταγεγραμμένη τοποθεσία του West Capella:West Capella
West Capella
zougla.gr