10.7.17

Έπεσε η Μοσούλη


Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Οι τζιχαντιστές εγκατέλειψαν την πόλη της Μοσούλης μετά από σκληρές μάχες μηνών,όπως μεταδίδει το ΒBC.Ήδη ο πρωθυπουργός του Ιράκ,Haider al-Abadi, μεταβαίνει στην πόλη, προκειμένου να συγχαρεί τις ιρανικές δυνάμεις για την νίκη τους ενάντια στον στρατό του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 






Οι ιρακινές δυνάμεις με την υποστήριξη αμερικανικών μαχητικών, μάχονται από τις 17 Οκτωβρίου του 2016 για την ανακατάληψη της συγκεκριμένης πόλης.



Το Χαλιφάτο είχε καταλάβει την πόλη από τον Ιούνιο του 2014.


O πρωθυπουργός του Ιράκ στη Μοσούλη
O πρωθυπουργός του Ιράκ στη Μοσούλη


Πανικός στους τζιχαντιστές
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως στον στρατό των τζιχαντιστών επικρατούσε πανικός. Ορισμένοι προσποιούνταν ότι είναι νεκροί, φορούσαν γιλέκα γεμάτα εκρηκτικά και ανατινάζονταν καθώς πλησίαζαν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Γυναίκες που πολεμούσαν στις τάξεις του ISIS ανατινάχθηκαν ανάμεσα σε πλήθη εκτοπισμένων αμάχων.



Μερικοί τζιχαντιστές, ωστόσο, προσπάθησαν να διαφύγουν και αφού ξύρισαν τη γενειάδα τους και άλλαξαν ρούχα εισχώρησαν  μέσα στο κύμα των προσφύγων. Άλλοι προτίμησαν να πέσουν στον ποταμό Τίγρη προκειμένου να μην πιαστούν αιχμάλωτοι.



Η νίκη αυτή αποτελεί καμπή για τις ιρακινές δυνάμεις, που είχαν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πόλη στα χέρια των τζιχαντιστών τον Ιούνιο του 2014 αλλά αποτελεί κι ένα τεράστιο πλήγμα στο ηθικό του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

zougla.gr