2.7.17

Μετωπική Αθήνας - Σόιμπλε μετά την συνέντευξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ


Θερμή σύγκρουση μεταξύ Αθήνας και Σόιμπλε ξέσπασε μετά την συνέντευξη του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών στην οποία αναφέρει ότι δεν κόβει εκείνος τις συντάξεις στην Ελλάδα.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο κάλεσε να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων.
Όπως σημείωσε, η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε, αλλά σε αυτά που δεν είπε ο κ. Σόιμπλε αναφορικά με την δήλωση του ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων στην Ελλάδα καθώς και για τις αναφορές του στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης. Όπως αναρωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα.
Ο λόγος είναι ότι τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση».
«Γι΄ αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη; Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"Τιμωρός του νότου ο Σόιμπλε"

Ασκώντας δριμεία κριτική, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε «εκεί είναι η πραγματική συζήτηση. Διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να έχεις κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.
 Σόιμπλε - γερμανική βουλή
Μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ' όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι «χάθηκαν» 100 δις ευρώ λόγω της διαπραγματευτικής τακτικής της Αθήνας το 2015, ο κ. Τζανακόπολος υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για τεχνοκρατική, αλλά για πολιτική εκτίμηση που κάνει ο κ. Ρέγκλινγκ στην συγκεκριμένη περίπτωση. Καλό είναι οι τεχνοκράτες να μιλάνε για τα τεχνικά και οι πολιτικοί για τα πολιτικά ζητήματα και να προσπαθούν οι τεχνοκράτες όσο το δυνατόν να μην παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση».
Ρέγκλινγκ - Economist 
Η θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία σημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποτέλεσε ένα ορόσημο, ενώ παράλληλα διέψευσε τους καταστροφολόγους επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας παράλληλα, στην συνέντευξη του στο «Ε» ότι «η έξοδος στις αγορές είναι ένας εφικτός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση».
«Η ΝΔ δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και συνεχίζει με λανθάνοντα τρόπο την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «κοιτάμε πάρα πολύ προσεκτικά σε καθημερινή βάση τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτού του ράλι που έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια τάση που θα συνεχιστεί, που θα βαθύνει και υπ' αυτή την έννοια εκτιμώ ότι η έξοδος στις αγορές είναι ένας εφικτός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση».
"Έτοιμη να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα"
Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα μπαίνει με αξιώσεις στο τελευταίο έτος του προγράμματος εκφράζει ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος εξυμνεί τις ελληνικές προσπάθειες για το κλείσιμο των 140 προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης.
Κοινός στόχος είναι το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018 ώστε η χώρα να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις, είπε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην ΕΡΤ.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα, «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Επομένως η Ελλάδα περνά στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι είναι σε «στέρεη βάση» και ο κοινός στόχος είναι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και θα σταθεί «στα πόδια της».
Παράλληλα, ο Ντέκλαν Κοστέλο χαρακτηρίζει ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022, λέγοντας χαρακτηριστικά,  «το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».

ant1news