27.7.17

Απομακρύνεται ο Ερντογάν από τη Δύση


Του Κώστα Μπετινάκη 

Την ίδια μέρα που το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσιζε την παράταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Τουρκία προχωρούσε στη συμφωνία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Την είδηση για την αγορά του προχωρημένου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος επιβεβαίωσε το Bloomberg, αναφέροντας πως δύο πυροβολαρχίες S-400 θα παραδοθούν στην Τουρκία, μαζί με το τεχνολογικό υλικό υποστήριξης.

«Επιπλέον των δύο πυροβολαρχιών S-400 που θα κατασκευασθούν στη Ρωσία για να παραδοθούν στην Τουρκία, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα της Άγκυρας να συναρμολογήσει δύο πυραυλικά συστήματα με ίδια μέσα» σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, επικαλούμενο πληροφορίες Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Πριν από λίγο καιρό, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «παρόλο που η Μόσχα έως τώρα δεν κατασκευάζει παρόμοια πυραυλικά συστήματα στο εξωτερικό, δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί στο μέλλον».

Για την ώρα δεν είναι ξεκάθαρο σε πόσο καιρό θα εγκατασταθούν τα αντιαεροπορικά συστήματα στο τουρκικό έδαφος, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή η Ρωσία δεν έχει διαθέσιμα συστήματα για αποστολή, αλλά θα πρέπει προηγουμένως να τα κατασκευάσει.

Ανάλογες συμφωνίες για την αποστολή αντιπυραυλικών συστημάτων έχει κάνει η Ρωσία με την Κίνα και την Ινδία.

Επισημαίνεται ότι οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τo ΝΑΤΟϊκό υλικό που είναι ήδη εγκατεστημένο στην Τουρκία. Ήδη το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί την τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για την αποθήκευση τακτικών πυρηνικών οπλικών συστημάτων. Και ήδη η αεροπορική αυτή βάση χρησιμοποιείται για τις επιθέσεις εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία.
Όπως επισημαίνουν ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι, τα προβλήματα που εντοπίζονται αφορούν στο ότι το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί στις δομές του ΝΑΤΟ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στη Συμμαχία.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Fikri Işık διαβεβαίωνε από τον Μάρτιο ότι η Άγκυρα δεν σκέφτεται να εντάξει το ρωσικό σύστημα στις υπάρχουσες δομές του ΝΑΤΟ.

Εξηγώντας την απόφαση της Άγκυρας να στραφεί στη Μόσχα, παρά τις ΝΑΤΟϊκές επικρίσεις, ο Tούρκος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει: «Οι εταίροι στη Συμμαχία δεν είχαν κάνει στην Τουρκία ανάλογα ικανοποιητική οικονομική προσφορά».

Υπενθυμίζεται πως το 2015 η Τουρκία είχε ακυρώσει συμφωνία 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Κίνα για ανάλογο αντιαεροπορικό σύστημα, το FD-2000, επειδή το Πεκίνο είχε αρνηθεί να μοιρασθεί με τους Τούρκους το τεχνολογικό «know-how».

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ
Δεν είναι μόνο η κρίση στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ που έχει προκαλέσει η αγορά των S-400 από την Τουρκία.

Είναι και η τουρκική δυσαρέσκεια για τη στρατιωτική ενίσχυση που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας.

Το τουρκικό κράτος θεωρεί πως οι Σύροι Κούρδοι του YPG συνεργάζονται με τους αυτονομιστές Κούρδους του ΡΚΚ της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας και τις δύο οργανώσεις «τρομοκρατικές».

Επίσης, το καθεστώς Ερντογάν επανειλημμένα έχει απαιτήσει από την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί εμπνευστή του πραξικοπήματος.
Ενδιαφέρον έχει η απάντηση που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις του Ερντογάν στις δυτικές συμμαχικές χώρες, αλλά και λόγω του ανελέητου κυνηγητού των πολιτικών του αντιπάλων, με τη βοήθεια της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης» που εφαρμόζει στη χώρα του εδώ κι έναν χρόνο.

«Τα δυτικά κράτη δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Τουρκία να ακολουθεί στα τυφλά τις οδηγίες τους από δω και πέρα» τόνισε την Τρίτη μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του. 

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για τους αξιωματούχους της Ε.Ε., τα δυτικά σχόλια εν γένει για την αυταρχική πολιτική που εφαρμόζει, ενώ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για τους S-400, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει εδώ και χρόνια «S-300» (*).

«Με Θεού θέληση θα δούμε τους πυραύλους αυτούς στη χώρα μας σύντομα» είπε σύμφωνα με το Bloomberg. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ανάλογη συμφωνία είχε προσπαθήσει να κάνει με τις ΗΠΑ, χωρίς αποτέλεσμα.

Οι επισημάνσεις του Ερντογάν έρχονται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού Joseph Dunford, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ότι «Τουρκία και Ρωσία δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην αγορά αυτού του πυραυλικού συστήματος». 

«Θα δημιουργηθεί ανησυχία όταν γίνει η συμφωνία, αλλά δεν έχει υπάρξει ακόμη» δήλωσε ο στρατηγός στις 23 Ιουλίου. Ο Dunford είχε χαρακτηρίσει τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει στον Τύπο «λανθασμένες».
Ο Ερντογάν προειδοποίησε τους συμμάχους της Τουρκίας να μην αναμειγνύονται στα εσωτερικά της χώρας, χαρακτηρίζοντας όσους έχουν συλληφθεί «ξένους πράκτορες».

«Η Δύση θέλει την Τουρκία να υπακούει στις απαιτήσεις της χωρίς ερωτήσεις… Λυπάμαι, αλλά αυτή η Τουρκία δεν υπάρχει πια» είπε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το Associated Press την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντιόταν με αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο Γιοχάνες Χαν, Ευρωπαίος επίτροπος επικεφαλής της διαδικασίας Ένταξης, υπενθύμισε στην Τουρκία την υποχρέωσή της να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τoν πυρήνα των δημοκρατικών αξιών, που είναι η ελευθερία του Τύπου, «προκειμένου να συνεχισθεί η διαδικασία ένταξής της στην Ε.Ε.».
(*) Υπενθυμίζεται ότι οι S-300 είχαν παραγγελθεί και πληρωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τελικά μετά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη.

pronews