13.6.17

Η Tageszeitung θεωρεί βέβαιο ότι τα Σκόπια θα αλλάξουν όνομα: «Μένει να δούμε ποιο θα είναι αυτό»


«Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί» είναι ο τίτλος άρθρου στην Tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία, μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με τη Ελλάδα, σημειώνει η TAZ.

«Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη “Mακεδονία” θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι.
»Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της Ε.Ε. ή του ΝΑΤΟ.
»Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα “Mακεδονία” θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα.
Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η TAZ, επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα [σ.σ. αυτό που γράφει για τους Financial Times η Deutsche Welle είναι ανακριβές].
Στις Βρυξέλλες o υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία.
«Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους.
»Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM».
Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ [σ.σ. ας μη βιάζονται οι Γερμανοί να μας υποδεικνύουν ονόματα, μπορούμε να βρούμε και από μόνοι μας] σημειώνοντας ότι εντούτοις «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης».
Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων 12 μηνών.

«Πότε, αν όχι τώρα;»

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα.
Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», -όπως τη χαρακτηρίζει ο συντάκτης- η οποία μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της πρ. Γιουγκοσλαβίας.
Το σχόλιο υπενθυμίζει ευσύνοπτα το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων αλλά και την στάση 100 και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία».
Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρει το σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό. Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ».
Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το σχόλιο. [σ.σ. Η Ελλάδα από τι ακριβώς εξαρτάται από τα Σκόπια, διερωτάται το TRIBUNE].
Πηγή: Deutsche Welle/tribune