22.6.17

H Kομισιόν βράβευσε την Τήλο για την ενεργειακή της επανάσταση


Η ακριτική Τήλος βραβεύθηκε από την Κομισιόν για «ενεργειακή επανάσταση» στην κατηγορία «Ενεργειακά Νησιά» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στις Βρυξέλλες, αφού το καλοκαίρι θα κατασκευαστεί ο πρώτος υβριδικός σταθμός με κεντρικό συσσωρευτή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με το σχέδιο που ανέδειξε την Τήλο νικήτρια σκοπός είναι να καταδειχθεί πώς τα νησιά μπορούν να μην εξαρτώνται από εισαγωγές ενέργειας, να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Να σημειωθεί πως η Τήλος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το έργο ΤΗΛΟΣ προβλέπει σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές, το οποίο θα μετατρέψει το νησί σε ένα ανθεκτικό, βασιζόμενο σε ΑΠΕ, μικροδίκτυο που θα χρησιμοποιεί μόνον αιολική και ηλιακή ενέργεια. 
Ένα έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης θα μπορεί να απομονώσει το νησί σε περίπτωση βλάβης του καλωδίου και να το επανασυνδέσει με την Κω μόλις αποκατασταθεί η βλάβη.
Όταν τεθεί σε λειτουργία το «σύστημα Τήλος» θα καλύπτει περίπου το 70% της τοπικής ζήτησης σε αυτοτελή λειτουργία, με στόχο να προσεγγίσει το 100% στο εγγύς μέλλον. Το εμπορικό δυναμικό του μοντέλου αυτού μπορεί να είναι σημαντικό δεδομένου του αριθμού των ελληνικών νησιών που επί του παρόντος εξαρτώνται από την εισαγωγή ενέργειας από το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση  έχει επίσης δημιουργηθεί  πλατφόρμα στην οποία συμμετέχουν τα νησιά Pellworm, La Graciosa και η Κορσική για την ανταλλαγή συμπερασμάτων με άλλα νησιά.
Να σημειωθεί τέλος πως το νησί της Τήλου  απέσπασε και το Βραβείο Πολίτη για το οποίο πραγματοποιήθηκε online ψηφοφορία μεταξύ 12 έργων.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού  ανακοινώθηκαν σε τελετή  στο πλαίσιο της απογευματινής συνεδρίας του ευρωπαϊκού συνεδρίου για θέματα πολιτικής για τη βιώσιμη ενέργεια EUSEW 2017.
Το εν λόγω σχέδιο βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης ενός πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλόδοξου σχεδίου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.  Το πρόγραμμα TILOS, με βάση το οποίο στο ελληνικό νησί "θα εγκατασταθεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με τα περισσότερα στοιχεία του να έχουν εφαρμογή για πρώτη φορά στο νησί της Τήλου" όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.
Για το πρόγραμμα αυτό, που αναμένεται συνολικά να κοστίσει περί τα 16 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 13 εκατ. περίπου να προέρχονται από προγράμματα της Ε.Ε, η Τήλος προτάθηκε για τη βράβευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο έργο με την ονομασία TILOS συμμετέχουν 13 εταίροι από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Tεχνολογικου Tομέα, ενώ από ελληνικής πλευράς υπάρχει η συμμετοχή του ΔΕΔΔΗΕ, της εταιρίας Eunice, της εταιρίας Eurosol και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.
«Η Τήλος θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου και γι' αυτό θα αποκαλείται και ως το πρώτο "πράσινο νησί"», τονίζει η κα Καμμά-Αλιφέρη, ενώ περιγράφει το ιστορικό μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από το 2013, όταν υπήρξε και η πρώτη απόπειρα συμμετοχής σε πρόγραμμα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για να ακολουθήσει η επιτυχημένη προσπάθεια συμμετοχής στο "πρόγραμμα HORIZON όταν και κατατέθηκε η πρόταση που βγήκε πρώτη ανάμεσα σε 83 προτάσεις, προτάσεις ακόμη και από κολοσσούς της βιομηχανίας" αναφέρει η δήμαρχος.
«Το πρόγραμμα καθιστά το νησί της Τήλου ενεργειακά αυτόνομο. Θα απεξαρτηθούμε από ενέργεια παρεχόμενη, από τον "μαύρο χρυσό". Είναι δε άμεσα συνδεδεμένο με τη λογική που έχουμε ως αυτοδιοίκηση αλλά και κάτοικοι, μια λογική περιοχής χαρακτηρισμένης ως NATURA, Καταφυγίου Άργιας Ζωής. Το TILOS εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είναι ένα από τα τρία προτεινόμενα για το Βραβείο Βιώσιμης Ενέργειας» περιγράφει η κα Καμμά-Αλιφέρη, ενώ χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης των πολιτών είναι πως η τοπική κοινωνία «άνοιξε τα σπίτια της ακόμη και για την τοποθέτηση "έξυπνων μετρητών" και δεν έθεσε κανένα πρόσκομμα στην τοποθέτηση ειδικών μπαταριών, ανεμογεννήτριας και άλλων συστημάτων που θα καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομο το νησί».
Θετικό δε συνεπακόλουθο της εγκατάστασης του πρωτοποριακού για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση φιλόδοξου συστήματος παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι πως αναμένεται "να εκλείψουν και τα προβλήματα που προέκυπταν από τις πολύωρες διακοπές του ρεύματος ή τις αυξομειώσεις της τάσης από τις οποίες το νησί και οι κάτοικοι είχαν ταλαιπωρηθεί επί πολλά χρόνια". Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων στοχεύει τουτέστιν στη μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου να αναμένεται στις αρχές του 2019 για το σύνολο των ποσυστημάτων κάτι που θα δώσει και άλλες προοπτικές για τους κατοίκους.
«Κατά τη δεκαετία του ‘90 ήμασταν μόλις 270 κάτοικοι και ένα νησί που κινδύνευε με ερημοποίηση, ένα σχολείο που κινδύνευε να κλείσει» σημειώνει η δήμαρχος του νησιού. Σήμερα στο νησί της Τήλου «κατοικούν περί τα 800 άτομα, μόνιμοι κάτοικοι, με τον μέσο όρο να είναι χαμηλός αφού έχουμε πολλά παιδιά, έχουμε από βρεφονηπιακό σταθμό μέχρι και λύκειο, μια ενεργή κοινωνία», συμπληρώνει η κ. Καμμά, που δεν παραλείπει να τονίσει πως εάν «τελικά καταφέρει το νησί να πάρει το βραβείο, κάτι πάρα πολύ πιθανό η διαφήμιση θα είναι μεγάλη και ευχή θα είναι να υπάρχουν και άλλοι μιμητές».

 thetoc.gr