14.6.17

Ο Μοσκοβισί προειδοποίησε τον Σόιμπλε ότι η Ελλάδα είναι φωτιά και να μην παίζει μαζί της


Να σταματήσουν «να παίζουν με τη φωτιά» στην περίπτωση της Ελλάδας κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους εταίρους της χώρας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων όλων των τελευταίων μέτρων, ορισμένα από τα οποία (όπως για παράδειγμα το ζήτημα των συντάξεων) ήταν, όπως είπε, δύσκολα.

Σημείωσε παράλληλα ότι αυτό που εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης, κυρίως από το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε σχέση με το αν η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της.
Μετά την πρόοδο των τελευταίων ημερών ανοίγει ο δρόμος για την απεμπλοκή της βοήθειας των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξυπηρετήσει τον Ιούλιο τις δανειακές υποχρεώσεις της, επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να αποδειχτεί ικανή να λάβει σε μεσοπρόθεσμη βάση μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τη στήριξη του ΔΝΤ.
Επανέλαβε ακόμη ότι το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον στην επικαιρότητα σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο του 2015 ο Σόιμπλε δεν την απέκλειε διότι εκτιμούσε ότι η Ελλάδα δεν καταβάλλει καμιά προσπάθεια για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές.
Έκτοτε η Ελλάδα κατέβαλε πολλές προσπάθειες και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει, τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου, θα δημιουργηθεί ένα «κενό» και «πολλές αναταράξεις».
Ο επίτροπος κάλεσε όλες τις πλευρές «να δείξουν υπευθυνότητα» επισημαίνοντας ότι οι πάντες θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι διακυβεύεται η τύχη ενός λαού και μίας χώρας που πλήττεται από ανεργία της τάξεως του 20% και η οποία στην περίπτωση των νέων φτάνει το 50%.
Υπενθύμισε επίσης ότι η φτώχεια διαρκώς αυξάνεται στην Ελλάδα δεδομένου ότι η χώρα έχασε κατά την περίοδο της κρίσης το 25% του ΑΕΠ της.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, επισήμανε ο Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι στις 15 Ιουνίου θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει την εφαρμογή των οικονομικών και κοινωνικών προγραμμάτων που οι Έλληνες έχουν ανάγκη.
Στο ζήτημα της Ελλάδας ας μην παίζουμε πια με τη φωτιά, κατέληξε ο επίτροπος.

Και όμως παίζουν με τη φωτιά

«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η Μέρκελ».
Αυτή ήταν η διαρροή που έκανε το μεσημέρι της Τετάρτης αξιωματούχος της κυβέρνησης στο ΑΜΠΕ.
Η ίδια πηγή άφηνε να διαρρεύσει επίσης ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, σε περίπτωση αποτυχίας στο Eurogroup, την Παρασκευή το πρωί η Ελλάδα να καταθέσει γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
tribune