4.6.17

Το Ισλαμικό Κράτος έχει μεταφέρει τις σκλάβες Γιαζίντι από το Ιράκ στη Συρία


Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μετέφερε όλους τους αιχμαλώτους Γιαζίντι που είχε στη Μοσούλη, δηλαδή κυρίως γυναίκες και κορίτσια που χρησιμοποιεί ως ερωτικές σκλάβες και τα παιδιά, στην πόλη Ράκα της Συρίας.
Όπως δήλωσε στο BasNews ο Χουσεΐν Καεντί, επικεφαλής του Αρμόδιου Γραφείου της περιφερειακής κυβέρνησης του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, οι σκλάβοι μεταφέρθηκαν στη Ράκα για να μην απελευθερωθούν από τον ιρακινό στρατό.

Τώρα όμως που οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας πλησιάζουν να απελευθερώσουν τη Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος, είναι άγνωστο εάν οι Γιαζίντι παραμένουν εκεί ή μεταφέρθηκαν σε άλλη περιοχή.
Από τον Αύγουστο του 2014 που το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στα εδάφη των Κούρδων ζωροαστριστών Γιαζίντι στο βορειοδυτικό Ιράκ, σφάζοντας και σκλαβώνοντας χιλιάδες Γιαζίντι, περίπου 3.000 από τους απαχθέντες έχουν απελευθερωθεί ή δραπέτευσαν και ακόμα 3.400 περίπου Γιαζίντι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραμένουν στα χέρια της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Στον δεύτερο αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι αγνοούμενοι.
Οι Κούρδοι Γιαζίντι διατηρούν μια εκδοχή της αρχαίας κουρδικής ζωροαστρικής θρησκείας. Ο συνολικός τους αριθμός στα εδάφη του Ιράκ υπολογίζεται στους 400.000 περίπου ανθρώπους και η πλειονότητά τους ζει στην περιοχή Σιντζάρ ή Σινγκάλ.
Η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από το ιερό όρος των Γιαζίντι Σιντζάρ ή Σινγκάλ, όπου σύμφωνα με τις παραδόσεις τους στάθηκε η κιβωτός μετά τον κατακλυσμό. Στους πρόποδες του όρους είναι χτισμένη η πόλη Σιντζάρ ή Σινγκάλ και ολόγυρα δεκάδες χωριά και κώμες των Γιαζίντι.
tribune