23.6.17

Σκουρλέτης: ψάχνουμε “νόμιμο παράθυρο” για ολιγόμηνες συμβάσεις στην καθαριότητα


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αποκάλυψε ότι η λύση που προωθεί η Κυβέρνηση για το θέμα των σκουπιδιών είναι να γίνουν νέες ολιγόμηνες συμβάσεις για 6.100 άτομα.
«Ήδη, τα τελευταία 24ωρα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία, που έχουμε στη διάθεσή μας και ταυτόχρονα, να κινηθούμε μέσα στα όρια της νομιμότητας, διότι δεν θα ήταν λύση να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση που θα κριθεί την επ΄αύριο αντισυνταγματική.

 Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τα εργασιακά, έχουμε νέα δεδομένα, των τόνων σκουπιδιών, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό, με υψηλές θερμοκρασίες και στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου. Και η νομοθεσία έχει και γι’ αυτό αναφορές για το πώς να αντιμετωπίζονται τέτοιες καταστάσεις. Tα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν με αντίστοιχου τύπου προβλεπόμενες συμβάσεις που θα γίνουν», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Μιλώντας στον Real FM ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε, «προσπαθούμε να βρούμε μια ρύθμιση μέχρι να βγουν οι νέες, μόνιμες προσλήψεις τακτικού προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, μία διαδικασία, η οποία θέλει 6 έως 8 μήνες περίπου. Επεξεργαζόμαστε μια λύση που να δίνει τη δυνατότητα στους υφιστάμενους, μέχρι τώρα, εργαζόμενους να απασχοληθούν σε αυτό διάστημα».
Πάνος Σκουρλέτης
Στο ερώτημα αν εννοεί μία σύμβαση λίγων μηνών, ο ίδιος απάντησε. «Ακριβώς, αυτή είναι η προσπάθεια μας. Εκεί έχουμε βάλει όλα τα νομικά εργαλεία που έχουμε. Συζητάμε με έγκριτους νομικούς και νομικούς που υπηρετούν στα ανώτατα δικαστήρια, ώστε να έχουμε μία θωρακισμένη λύση».
Ταυτόχρονα τόνισε ότι προχωρά τις διαδικασίες, με βάση, όπως σημείωσε, τα αιτήματα των δήμων, για τουλάχιστον 2.500 προσλήψεις προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ.
«Για την καθαριότητα προβλέπεται ότι επειδή αναπληρώνονται αυτές οι θέσεις από τους πολίτες, είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες, δεν προσκρούει στον κανόνα 1 προς 4, που ισχύει στις προσλήψεις στο υπόλοιπο δημόσιο», σημείωσε ο ΥΠΕΣ.
Στην επισήμανση ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κ. Γεροβασίλη διαφωνεί μαζί του, επειδή η ίδια δεν επιθυμεί 2.500 προσλήψεις, ο κ. Σκουρλέτης είπε.
«Δεν είναι έτσι, υπάρχει νόμος του Φεβρουαρίου του 2016. Δεν το ξέρω αυτό αν το λέει η κ. Γεροβασίλη. Γνωρίζω όχι τι λέω εγώ, αλλά τι λένε οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και τι λένε οι νόμοι, σε αυτό αναφέρομαι».
Δημήτρης Τζανακόπουλος

Τζανακόπουλος:δεν θέλουμε τους εργαζόμενους στην καθαριότητα "όμηρους"

Εν αναμονή του σκεπτικού της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το θέμα των συμβασιούχων βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε σε πρακτικές του παρελθόντος την κατάσταση που επικρατεί και έχει οδηγήσει σε ομηρία πολλούς εργαζόμενους.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε τους εργαζόμενους όμηρους, ούτε όμως και να επιτρέψει τη συνέχιση ενός καθεστώτος που έδινε υπηρεσίες σε εργολάβους με μεγάλο κόστος για το ελληνικό δημόσιο», είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αναμένει το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να δει με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί την κατάσταση στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης.
Σκουπίδια - Χίος
Για εξαπατηση των συμβασιούχων κάνει λόγο σε ανάρτηση του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης - ανάρτηση - σκουπίδια
Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σκουρλέτη υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση αντί να παραδεχτεί την ανευθυνότητά της και τον εμπαιγμό των εργαζομένων, συνεχίζει να τους κοροϊδεύει, υποσχόμενη πάλι παράνομες και αδιέξοδες λύσεις.  
Ο λαϊκισμός της έχει οδηγήσει στην απαράδεκτη εικόνα με τα σκουπίδια που όλοι βλέπουμε. Ας κυβερνήσει επιτέλους με υπευθυνότητα και μέσα στα πλαίσια του νόμου και του Συντάγματος».

Με τα βοήθεια των ΜΑΤ "έσπασε" η απεργία στη Χίο

Με επεισοδιακό τρόπο ξεκίνησε η αποκομιδή των απορριμμάτων στη Χίο, καθώς με συνοδεία των ΜΑΤ και υπό την προστασία τους άνοιξε το αμαξοστάσιο του δήμου Χίου στην περιοχή του Γρου κι άρχισε η αποκομιδή των απορριμμάτων, σπάζοντας με τον τρόπο αυτό την κατάληψη και περιφρούρηση του χώρου από τους συμβασιούχους της υπηρεσίας καθαριότητας.

ant1news