2.6.17

Κι όμως υπήρξε Ευρωπαίος υπουργός που μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις!


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, υποδέχθηκε σήμερα τον Υφυπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας Marcos Perestrello, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα.
Η έκπληξη είναι ότι ο Πορτογάλος μίλησε με καθαρή γλώσσα για τις τουρκικές πορκλήσεις στο Αιγαίο και το προσφυγικό.

Ο Πορτογάλος Υφυπουργός Άμυνας Marcos Perestrello δήλωσε ότι  «οι Έλληνες δεν  πρέπει να είναι μόνοι τους, όσον αφορά την προσπάθειά τους  για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Δεν πρέπει να είναι μόνοι τους σε στρατιωτικό επίπεδο, σε επίπεδο ακτοφυλακής και επίσης δεν πρέπει η Ελλάδα να είναι μόνη της στην επίτευξη των στόχων που τους έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη.
Ίσως είναι καιρός να σταματήσει αυτή η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα και να παραδεχθούμε ότι δεν μπορείς να βάζεις κάθε φορά ένα καινούριο στόχο. Διαφορετικά, θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπου θα είναι αδύνατον να φτάσουμε στον τελικό σκοπό. Θα είμαστε σε μια κατάσταση, όπως στον μύθο του Σίσυφου, και δεν γίνεται να το αποδεχτούμε αυτό. Ο Σίσυφος είναι ένας ελληνικός μύθος που εξηγεί καλά ότι μόλις επιτυγχάνεις την ολοκλήρωση ενός στόχου,  δεν μπορείς να θέτεις έναν καινούριο.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές παραβιάσεις ο Πορτογάλος Υφυπουργός είπε:
«Στο ΝΑΤΟ είμαστε όλοι σύμμαχοι και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία. Οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι αποδεκτές και εμείς δεν τις αποδεχόμαστε αυτές τις παραβιάσεις. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτή είναι παραδοσιακά η θέση της πορτογαλικής κυβέρνησης. Να είναι πάντα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας σχετικά με όλες τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».
Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας ανέφερε:
«Με την Πορτογαλία και την κυβέρνησή της έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Η Πορτογαλία ανταποκρίθηκε με πλήρη επάρκεια στη βοήθεια που ζητήσαμε για τη  αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος. Συγχρόνως έχουμε την ίδια πολιτική σε επίπεδο ΕΕ για μια σειρά ζητημάτων, όπως είναι το μεταναστευτικό. Από την άλλη πλευρά, και στην Αθήνα και στη Λισσαβώνα και στη Μαδρίτη χτίζουμε μια νέα προσπάθεια για την Ευρώπη, όπου το κεντρικό ζήτημα θα είναι η επιβίωση και η ανάπτυξη των ίδιων των λαών και όχι το βλέμμα στα συνεχή κέρδη των ελίτ και των τραπεζών.
Άρα έχουμε πάρα πολλά κοινά σημεία. Η Πορτογαλία ήταν μια χώρα η οποία βρέθηκε σε μνημόνιο. Είναι μια χώρα η οποία προσπαθεί σαν την Ελλάδα, να βρει και να αναπτύξει την ευρωπαϊκή της συμμετοχή και την ευρωπαϊκή της κυριαρχία.
Ο ΑΝΥΕΘΑ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στάση της Τουρκίας ανέφερε:
«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις και αυτό το περιμέναμε ευθύς εξ αρχής από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, κατανοούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και η υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων είναι υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων.
Είναι σταθερή η θέση μας, της ελληνικής κυβέρνησης, και νομίζω και της πορτογαλικής κυβέρνησης, ότι σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή αλλά και ολόκληρο τον κόσμο πρέπει να ισχύει το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες, πίσω από αυτά δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα πόντο.
Με αυτή την έννοια και με τη λογική που έχουμε πει και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ότι εμείς θέλουμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη αλλά με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, αντιμετωπίζουμε κάθε ζήτημα που έχει να κάνει  με την εθνική μας κυριαρχία, θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε και στα διεθνή φόρα και στις διεθνείς επαφές αλλά πολύ περισσότερο θα συνεχίσουμε σε επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων».
militaire.gr