20.6.17

Σάββας Καλεντερίδης: Δείτε πώς διαλύουν κράτη για δυο βαρέλια πετρέλαιο - Να γιατί πρέπει να είμαστε σε συναγερμό για την Κυπριακή Δημοκρατία


Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak (που είναι ιδιοκτησίας του συμπέθερου του Ερντογάν), την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου έγινε μια κρίσιμη σύσκεψη, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, στην πόλη Κάμισλο της ΒΑ Συρίας, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα διοικητικά κέντρα των Κούρδων της Ροζάβα.

Στη σύσκεψη, την οποία διοργάνωσαν από κοινού κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές των Κούρδων, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Σ. Αραβίας, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της συριακής αντιπολίτευσης και των Κούρδων του PYD. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι συμμετείχαν αρκετοί αξιωματικοί του στρατού των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο συνταγματάρχης John Dorrian.
Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο καθορισμός κοινής στρατηγικής για το θέμα της εκμετάλλευσης και της μεταφοράς στις διεθνείς αγορές των πετρελαϊκών αποθεμάτων της Συρίας, την μετά ΙΚ εποχή.
Συμφώνησαν στο δρομολόγιο του αγωγού
Στη σύσκεψη λήφθηκαν σοβαρές αποφάσεις για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκεται στις περιοχές Χασάκα, Ράκας και Ντερ εζ Ζορ, αλλά και για το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει ο αγωγός μεταφοράς τους. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο αγωγός θα ακολουθήσει το δρομολόγιο έρημος περιφέρειας Χομς – Τενεφ – Ιορδανία – Ισραήλ και εκείθεν θα κατευθυνθεί προς την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι εκτός από κρατικούς αξιωματούχους, συμμετείχαν και εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ και της Αγγλίας, οι οποίοι τόνισαν ότι διεκδικούν μερίδιο από τα αποθέματα της Συρίας και ότι ο αγωγός αυτός θα χαλάσει τα σχέδια του Ιράν και της Συρίας για το ίδιο θέμα.
Θα πάρει μερίδιο και το ΡΚΚ
Στην προαναφερθείσα σύσκεψη του Κάμισλο αποφασίστηκε να δοθεί μερίδιο το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) των Κούρδων της Συρίας, το οποίο εκπροσώπησαν οι Aldar Halil και Halil Foze. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας σημείωσαν ότι ο αγώνας που δίνουν οι Κούρδοι του PYD εναντίον της τρομοκρατίας του ΙΚ είναι σημαντικός και υποσχέθηκαν ότι θα παραχωρήσουν μερίδιο από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της περιοχής.
Μέχρι εδώ αυτά που συνέβησαν στη σύσκεψη. Από δω και πέρα οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς η σύσκεψη θα πρέπει να θεωρηθεί ως αλληλουχία των εξελίξεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία. Που σημαίνει η κρίση με το Κατάρ και ο αποκλεισμός του από τις χώρες που συμμετείχαν στην κλειστή σύσκεψη του Κάμισλο.
Το δεύτερο αξιοσημείωτο είναι ότι στη σύσκεψη δεν συμμετείχε η Τουρκία, παρότι θεωρεί τη Συρία ως επαρχία του νεοοθωμανικού της «οράματος».
Το τρίτο, ότι δεν συμμετείχαν όλες εκείνες οι χώρες, δηλαδή Ιράν και Ρωσία, που στηρίζουν το Κατάρ. Το  τέταρτο είναι ότι περίπου την ίδια μέρα οι Κούρδοι του Ιράκ ανακοίνωσαν την 25η Σεπτεμβρίου ως ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν (Β. Ιράκ). Το πέμπτο, είναι ότι το δρομολόγιο του αγωγού δεν είναι το αναμενόμενο, δηλαδή κατά μήκος του λεγόμενου «κουρδικού διαδρόμου» με διέξοδο στη Μεσόγειο μέσω Συρίας ή Τουρκίας, αλλά μέσω Ιορδανίας-Ισραήλ.
Άρα, από τα παραπάνω μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για τα μέτωπα που δημιουργούνται στην περιοχή και να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους για άλλη μια φορά η Τουρκία επέλεξε την οδό της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, παίρνοντας το μέρος του Ιράν και της Ρωσίας, στην κρίση του Κατάρ. Όλα τα παραπάνω είναι ενδείξεις, και η κατάσταση στη Συρία, που είναι ακόμα ρευστή, αφού οι εξελίξεις… τρέχουν, μπορεί να οδηγήσει στην τροποποίησή τους. Όμως το περίγραμμα και η τάση είναι εξαιρετικά σημαντική για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Τέλος, ένα άλλο συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε από τα παραπάνω, είναι το γεγονός ότι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τα κράτη κομματιάζονται για ένα βαρέλι πετρέλαιο, που λέει ο λόγος, και όλα αυτά γιατί εκεί είναι Μέση Ανατολή.
Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι που η Ελλάδα και η Κύπρος είμαστε ακόμα μέρος της ΕΕ και δεν διολισθήσαμε προς τη Μέση Ανατολή, και πόσο επικίνδυνα ήταν τα παιχνίδια που έπαιζαν και συνεχίζουν να παίζουν ορισμένοι τζογαδόροι της πολιτικής, που μας οδηγεί προς τα κει και εκτός Ευρώπης.
pontos-news