26.6.17

Εκλογές παρωδία στην Αλβανία – Αγόραζαν με 50 ευρώ την ψήφο και δέρνονταν μεταξύ τους


Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2017 στην Αλβανία απέδειξαν ότι η χώρα αυτή είναι εντελώς ακατάλληλη για να ανήκει στον δυτικό κόσμο.
Τεράστια ποσά σπαταλήθηκαν από τα τρία μεγάλα κόμματα για την εξαγορά ψήφων, με τους Αλβανούς πολίτες σε μεγάλο ποσοστό να θεωρούν αυτονόητο ότι η ψήφος τους κοστίζει κοντά στα 50 ευρώ.
Βίντεο και φωτογραφίες έχουν πλημμυρίσει το αλβανόφωνο διαδίκτυο, όπου το ένα κόμμα κατηγορεί το άλλο για χρηματισμό ψηφοφόρων.
Μόνο το Σάββατο, την παραμονή των εκλογών, έγιναν 250 καταγγελίες για εξαγορά ψήφων και συνελήφθησαν 25 άτομα.

Από την εκλογική διαδικασία δεν έλειψαν οι τραμπουκισμοί, η χρήση πυροβόλων όπλων και με τραυματισμούς, οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων, οι απειλές, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί.
Τα περιστατικά που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ και μέσω των social media είναι πάμπολλα, θα παραθέσουμε κάποια ενδεικτικά γιατί δεν μας φτάνουν χιλιάδες λέξεις για μια πλήρη καταγραφή της αλβανικής ζούγκλας.
Οι Αλβανοί κομματάρχες για να ελέγχουν ότι τα χρήματα που έδωσαν για να αγοράσουν ψήφους δεν πήγαν χαμένα, ζητούσαν από τους πολίτες που χρηματίστηκαν να φωτογραφίσουν το ψηφοδέλτιο, ώστε να φαίνεται ότι ψήφισε το κόμμα για το οποίο πληρώθηκε.
Ο τηλεοπτικός σταθμός TV Klan μετέδωσε το Σάββατο ένα βίντεο, στο οποίο ένα μέλος της Εκλογικής Επιτροπής στην πόλη Βόρα κοντά στα Τίρανα, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, εξαγόραζε ψήφους πολιτών προς 40 ευρώ το κεφάλι.
Δείτε στο εν λόγω βίντεο τον κομματάρχη του Έντι Ράμα να κλείνει τη συμφωνία ενώ περπατά στον δρόμο και στη συνέχεια, μέσα στο αυτοκίνητό του, να πληρώνει τον ψηφοφόρο που ήταν όμως δημοσιογράφος με κρυφή κάμερα:
Να σημειωθεί ότι οι ψήφοι δεν αγοράζονταν μόνο με «λεκ», το αλβανικό νόμισμα, αλλά και με ευρώ.
Χιλιάδες ευρώ διακινήθηκαν αυτές τις ημέρες για τις εκλογές στην Αλβανία.
Σε μια χώρα που ο κατώτατος μισθός είναι στα 150 ευρώ, τα 40-50 ευρώ η ψήφος αντιστοιχούν σε δέκα ημέρες εργασίας.
Σε πολλές περιπτώσεις οι ψηφοφόροι εξαγοράζονται με τρόφιμα, όπως τσουβάλια με αλεύρι.
Για παράδειγμα, η Αστυνομία στη Σκόδρα, συνέλαβε οπαδό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος διότι μοίραζε τρόφιμα με αντάλλαγμα ψήφους.
Έτσι, έχουμε και λέμε, ο υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Κορυτσά Ερβίν Σαλιάνι, κατήγγειλε 15 τοπικούς αξιωματούχους για εξαγορά ψήφων υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το Παράρτημα του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ενσωμάτωσης στους Αγίους Σαράντα κατήγγειλε δύο πολιτευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ότι εξαγόραζαν ψήφους στην Κονίσπολη.
Το Δημοκρατικό Κόμμα με ανακοίνωσή του, κατηγόρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για απόπειρες μαζικής εξαγοράς ψήφων στο Ελμπασάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παράγοντες του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Έντι Ράμα συγκέντρωναν, έναντι πληρωμής, τις ταυτότητες από μέλη της κοινότητας των Ρομά, προφανώς για να ψηφίσουν άλλοι στη θέση τους.
Την Κυριακή συνελήφθη οπαδός του Δημοκρατικού Κόμματος στην Κρούγια, καθώς μοίρασε 4 εκατ. λεκ στους Παρατηρητές και τους Επιτρόπους του κόμματός του στο χωριό Ζέζε.
Ο υποψήφιος βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λέντιον Λάκο μοίραζε χρήματα με αντάλλαγμα για να αγοράσει ψήφους στο Δυρράχιο και τον φωτογράφισαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατήγγειλε ότι στο Δέλβινο το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης αγόραζε την κάθε ψήφο με 50 ευρώ και τα χρήματα μοίραζε ο Μπάκο Μπαλίλι, αδερφός του Κλέμεντ Μπαλίλι, γνωστού κι ως ο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων», ο οποίος καταζητείται για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών.
Τραμπουκισμοί και εμπρησμοί
Στις 02.15 τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό Σεντελί των Αγ. Σαράντα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε τρία αυτοκίνητα στην αυλή του σπιτιού μέλους της Τοπικής Εκλογικής Επιτροπής που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης του Ιλίρ Μέτα.
Η οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στο Αργυρόκαστρο κατηγόρησε την τοπική Αστυνομία ότι το βράδυ της Παρασκευής σταμάτησε για έλεγχο τα αυτοκίνητα ορισμένων οπαδών Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης στη Δρόπολη.
Πραγματικός στόχος της Αστυνομίας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν να τοποθετήσει ναρκωτικά στα αυτοκίνητα και μετά να κατηγορήσει τους οπαδούς του Κινήματος για διακίνηση ναρκωτικών.
Η Αστυνομίας κλήθηκε να επέμβει σε ορισμένα εκλογικά κέντρα στο Μπεράτι ύστερα από αίτημα Περιφερικών Επιτροπών Διαχείρισης των Εκλογών, διότι ορισμένα άτομα (τραμπούκοι) παρενοχλούσαν τους Επίτροπους των εκλογικών κέντρων.
Υπήρξαν διάφοροι ξυλοδαρμοί σε όλη τη χώρα, άνοιξαν πολλά κεφάλια, δείτε έναν μετά από τα ράμματα:
Σε επεισόδια ενεπλάκησαν και υπουργοί. Σύμφωνα με καταγγελία του πολιτευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος είναι πρώτος στην λίστα των υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια της Σκόδρα, εισήλθε σε εκλογικό κέντρο απειλώντας τον Εκλογικό Αντιπρόσωπο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γκιέργκι Σόκολι.
Να αναφέρουμε και ένα «πταίσμα», ένας 59χρονος που πήγε να ψηφίσει στην Αυλώνα, όταν έδωσε την ταυτότητά του στην Εφορευτική Επιτροπή, τον ενημέρωσαν ότι άτομο με τα ίδια στοιχεία είχε ψηφίσει νωρίτερα.

tribune