31.5.17

Βίντεο «σοκ» από τη μεγάλη έκρηξη κοντά στη γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ (upd3)


Της Χριστίνας Φλάσκου
Δείτε βίντεο σοκ από τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης κοντά στη γερμανική πρεσβεία στην Καμπουλ με τον εώς τώρα απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 90 νεκρούς και 380 τραυματίες, ενώ επίσημες πηγές εκτιμούν οτι ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 100.


Συγκεκριμένα μια πολύ ισχυρή βόμβα σε παγιδευμένο όχημα εξερράγη σήμερα, Τετάρτη, στις 8:25 το πρωί, τοπική ώρα, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν κοντά στην γερμανική πρεσβεία στο «διπλωματικό τετράγωνο» της Καμπούλ, όπου λειτουργούν πρεσβείες πολλών χωρών και δεκάδες εταιρείες, ενώ τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο απλοί πολίτες

Το ωστικό κύμα από την έκρηξη ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε ζημιές σε τζάμια παραθύρων κτηρίων εκατοντάδες μέτρα μακριά. Ένα πυκνό σύννεφο καπνού βρίσκονταν για ώρες πάνω από το σημείο της έκρηξης.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ενώ οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους με την τρομοκρατική ενέργεια. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ ανέφερε σε μια δήλωση πως οι μαχητές του κινήματος δεν είχαν καμία ανάμιξη και είπε πως το κίνημα καταδικάζει παρόμοιες τυφλές επιθέσεις που προκαλούν απώλειες αμάχων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με ανάρτηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Twitter υπάλληλοι της γερμανικής πρεσβείας στην Καμπούλ έχουν τραυματιστεί από την ισχυρή έκρηξη

«Η επίθεση σημειώθηκε πολύ κοντά στη γερμανική πρεσβεία. Έπληξε πολίτες και εκείνους που βρίσκονται στο Αφγανιστάν για να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μαζί με τους ανθρώπους εκεί. Είναι ιδιαίτερα καταδικαστέο που αυτοί οι άνθρωποι ήταν ο στόχος», ανέφερε ο Γκάμπριελ.

Στο μεταξύ, οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι είναι υπεύθυνοι για την επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό που σημειώθηκε στην Καμπούλ και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 80 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 350.

Ακολούθησαν σκηνές απόλυτου πανικού και χάους, καθώς κόσμος συγκεντρωνόταν στο σημείο για να μάθει τι συμβαίνει, ενώ τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν εκεί είχαν πάρει φωτιά.
Ο Μπασίρ Μουζαχίντ, εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης, δήλωσε στο Reuters πως η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στην πρεσβεία της Γερμανίας, αλλά εξήγησε πως είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος ήταν ακριβώς ο στόχος, καθώς εκεί βρίσκονται πολλές πρεσβείες, όπως η βρετανική, και γραφεία ξένων εταιριών. Κοντά άλλωστε βρίσκεται και το προεδρικό παλάτι.

Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από τις ασφαλέστερες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και παρακολουθείται συνεχώς και διαθέτει προστατευτικούς τοίχους ύψους τριών μέτρων.
Οι αρχικές πληροφορίες από την Καμπούλ ανέφεραν πως τα θύματα ήταν απλοί πολίτες, στην μεγάλη πλειοψηφία, ενώ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. Πηγή από την γερμανική πρεσβεία δήλωσε πως δεν έχει ξεκαθαριστεί αν κάποιος από το προσωπικό είναι μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η πρεσβεία της χώρας έχει υποστεί ζημιές. Δύο εργαζόμενοι στην Ιαπωνική πρεσβεία τραυματίστηκαν ελαφρά.
Τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν είχαν απειλήσει για την έναρξη επιθέσεων με στόχο ξένες δυνάμεις στην χώρα και πρόσφατα ένα δικό τους χτύπημα στα βόρεια της χώρας, εναντίον στρατιωτικής μονάδας, προκάλεσε το θάνατο 135 ατόμων.





pronews