28.5.17

Άξελ Τρόοστ (Die Linke): Ο Σόιμπλε πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας


Σόιμπλε είναι αυτός ο οποίος ευθύνεται για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, «η στάση του καθιστά αδύνατη τη λύση», υπογραμμίζει στη συνέντευξή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του για οικονομικά θέματα, ‘Αξελ Τρόοστ, που βρέθηκε στην Αθήνα τις ημέρες αυτές, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Εναλλακτικής Πολιτικής «ΕΝΑ».

Προσθέτει δε, πως «είναι απαράδεκτο η όλη διαδικασία για την Ελλάδα να σταματά λόγω των γερμανικών εκλογών. Δεν είναι δυνατόν από ένα εσωτερικό πολιτικό γεγονός να δημιουργείται μια τέτοια καταστροφική για την Ελλάδα κατάσταση!».
Και κατηγορεί τον Β. Σόιμπλε ότι «θέλει να παρουσιάσει θετικές προγνώσεις, στύβοντας την χώρα (σ.σ. την Ελλάδα) σαν λεμόνι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της, και να ξεφορτωθεί έτσι τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνσή του».
Ακόμη, σημειώνει, o Β. Σόιμπλε «πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας».
Ο Αξελ Τρόοστ τονίζει επίσης στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι αντί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «να κρατά σε αιχμαλωσία την Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει μια απόφαση για μια ρεαλιστική ελάφρυνση του χρέους και μάλιστα όχι μετά τις γερμανικές εκλογές».
Για τις επικρίσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης αναφέρει:
«Αυτό το οποίο δυσκολεύει συνεχώς την αποστολή της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου είναι ότι τους ζητούν διαρκώς κάτι νέο, κάτι περισσότερο. Ο Τσίπρας έχει δίκιο όταν λέει πως αν φτάσουμε σε συμφωνία θα βελτιωθούν τα πράγματα. Αν όμως οι δανειστές δεν τηρούν το πλαίσιο το οποίο είχε συμφωνηθεί, δεν φταίει. Τόσο μακρές διαπραγματεύσεις δεν έχω ζήσει ποτέ στη ζωή μου. Πρόκειται για μια πραγματικά πολύ σκληρή διαπραγμάτευση», επισημαίνει.
Ο Γερμανός αριστερός πολιτικός συμφωνεί με την γνώμη ότι ο κ. Σόιμπλε κάνει σκοπίμως «ζαβολιές» λόγω των εκλογών «διότι δεν επιθυμεί να κλείσει το θέμα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ και των ελαφρύνσεων. Χρησιμοποιεί τις πιο απίθανες αιτιάσεις. Τη μια φταίει η ελληνική κυβέρνηση, την άλλη το ΔΝΤ για το ότι δεν γίνεται συμφωνία, πάει στις Βρυξέλλες με άδεια χέρια και πιέζει τους άλλους», όπως είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
tribune