6.5.17

Σύμβουλος του Ερντογάν απείλησε τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία με βομβαρδισμό… κατά λάθος


Σύμβουλος επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τους Αμερικανούς στρατιώτες, που περιπολούν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας στο πλευρό των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), ότι μπορεί να δεχτούν «κατά λάθος» τουρκική επίθεση, όπως μεταδίδει η αραβική εφημερίδα Al-Arabi Al-Jadid, που εδρεύει στο Λονδίνο και είναι καταριανής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα, ο προεδρικός σύμβουλος Ιλνούρ Τσεβίκ (Ilnur Cevik) δήλωσε την Τετάρτη σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ότι τα αμερικανικά τεθωρακισμένα που περιπολούν στα σύνορα κινδυνεύουν να δεχτούν τουρκικά πυρά.
«Εάν οι τρομοκράτες του PKK [Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν] συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Τουρκίας… όπως ξέρετε διεισδύουν από τη βόρεια Συρία… Εάν το παρατραβήξουν, δεν μας ενδιαφέρουν τα αμερικανικά τεθωρακισμένα και ίσως κάποιες ρουκέτες μας τους χτυπήσουν κατά λάθος», δήλωσε ο Τσεβίκ.
Ωστόσο, λίγο μετά ο Τσεβίκ κατάλαβε ότι μάλλον είπε χοντράδα και έσπευσε με tweet να ανασκευάσει:
«Η Τουρκία ποτέ δεν χτύπησε και ούτε θα χτυπήσει τους συμμάχους της οπουδήποτε και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Αμερικανούς στη Συρία», έγραψε, κραυγαλέα ψευδόμενος, διότι η Τουρκία έχει επιτεθεί πολλές φορές στη ΝΑΤΟϊκή της σύμμαχο Ελλάδα, τόσο κατά την εισβολή της στην Κύπρο το 1974 όσο κι αργότερα σε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο.
Ο Ιλνούρ Τσεβίκ, αφού ανασκεύασε, επέμεινε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία «προστατεύουν τρομοκράτες» κι αυτή τους η ενέργεια «ψυχραίνει [συναισθηματικά προς τις ΗΠΑ] τον τουρκικό λαό».
Σαν να μην υπάρχουν οι ερντογανικές εθνοϊσλαμικές εφημερίδες, που προπαγανδίζουν σε μόνιμη βάση τον αντιαμερικανισμό, κατηγορώντας καθημερινά τις ΗΠΑ ως «σταυροφόρους» και υπεύθυνες για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, από αυτό ο τουρκικός λαός περίμενε για να πάψει να αγαπά τους Αμερικανούς.
Όλο αυτό το τουρκικό μελόδραμα, το ανατολίτικο απλοϊκό και ακατέργαστο συναίσθημα, ποιος «αγαπά ποιον και ποιος όχι», σαν τα σίριάλ τους ένα πράγμα, είναι χαρακτηριστικό της κουτοπονηριάς τους.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Πάχον χαρακτήρισε τις δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν ως «ανεύθυνες και απαράδεκτες», υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία και οι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας είναι οι πιο «αξιόπιστοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος».
Εν τω μεταξύ, αν και οι Αμερικανοί έχουν τους λόγους τους να δηλώνουν ότι θεωρούν εξίσου καλούς συμμάχους Τούρκους και Κούρδους, ο υπόλοιπος πλανήτης αντιλαμβάνεται το «δούλεμα» που πέφτει και αναμένει με ενδιαφέρον να δει ποιον στο τέλος θα κρατήσουν και ποιον θα αφήσουν οι ΗΠΑ.
tribune