13.5.17

Συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν στο Πεκίνο


Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο. Η συνάντηση είχε προσδιοριστεί στις 08:00 (ώρα Ελλάδας· 13:00 τοπική ώρα). Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο του Belt and Road Forum for International Cooperation που διοργανώνει η κινεζική κυβέρνηση.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο με ευθύνη της Άγκυρας. Η ένταση που διατηρεί με επιμονή η Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η συνάντηση γίνεται λίγο πριν από το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ. Ένα ταξίδι που ο Ερντογάν κάνει παρά τις προτροπές της αντιπολίτευσης να τα αναβάλλει. Η απόφαση Τραμπ να εξοπλίσει με βαρύ οπλισμό τους Κούρδους είναι ένα χαστούκι που στην Άγκυρα προκάλεσε μεγάλο σοκ.
Η νευρικότητα της Τουρκίας είναι εμφανής από τον τρόπο που ο Ερντογάν “παίζει” πότε με τη Μόσχα και πότε με την Ουάσινγκτον. Το ζητούμενο για εμάς είναι να αποτρέψουμε την εκτόνωση αυτής της νευρικότητας προς το Αιγαίο.

militaire