11.5.17

Ο Τούρκος στρατηγός Ακάρ έδωσε εντολή για άσκηση με πυρά στο Αιγαίο ευρισκόμενος στην Αθήνα!


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ


Υιοθετώντας την τακτική του αιφνιδιασμού η Τουρκία για δεύτερη συνεχομένη ημέρα ανακοίνωσε την διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά, με προειδοποίηση μόνο ολίγων ωρών, αυτή την φορά στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου.
Την ώρα που ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Χ. Ακάρ βρίσκονταν στην Αθήνα και είχε συνομιλίες και με τον Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη, η Τουρκία ανακοίνωνε με την NAVTEX 484/17 την διεξαγωγή άσκησης από τις 20.00 έως τις 23.00 το βράδυ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου και Αη Στράτη.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα δυο τουρκικές NAVTEX (482/17 και 483/17) οι οποίες χαρακτήριζαν άκυρες δυο ελληνικές NAVTEX υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, συμφωνημένη περιοχή παροχής υπηρεσιών NAVTEX ,που να εχει εγκριθεί από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ. 

Καθως μάλιστα οι δυο ελληνικές NAVTEX (257/17 και 110/17) είχαν εκδοθεί για να ακυρώσουν τις τουρκικές αναγγελίες για την άσκηση με πυρά στην περιοχή των Ψαρών και την άσκηση Ερευνας και Διάσωσης στο Καστελοριζο, είναι προφανες ότι η Αγκυρα επιδιώκει την πλήρη αμφισβήτηση οποιασδήποτε οριοθέτησης ακόμη και περιοχών άσκησης αρμοδιοτήτων ,όπως η Έρευνα και Διάσωση και η παροχή πληροφοριών ναυσιπλοΐας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο. 

Αυτή η τακτική εντάσσεται βεβαίως στην γενικευμένη αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο και στην προσπάθεια επιβολής δια των απειλών «ειδικού καθεστώτος» για τον διαμοιρασμό και την συγκυριαρχία στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και της Μεσογείου.

mignatiou.com