27.5.17

Αλβανικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα θα κάνει έρευνα για πετρέλαιο σε θάλασσα της... Αλβανίας»!!!


"Σκανδαλώδες: Η Ελλάδα παραχωρεί το δικαίωμα για έρευνα πετρελαίου στην θάλασσα της Αλβανίας"
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την παραχώρηση θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών στη βόρεια περιοχή της Πελοποννήσου, που υπεγράφη στην Αθήνα την Πέμπτη το απόγευμα στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας, όπου ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τις συμβάσεις παραχώρησης σε εταιρείες.
Το ελληνικό Υπουργείο δημοσίευσε τη συμφωνία, μόνο, όμως για αυτήν που αναφέρεται σε περιοχές εκτός θαλάσσης, όπου θα γίνουν οι έρευνες, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι το υπόλοιπο μέρος της διαπραγμάτευσης ενδέχεται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας.

Όσον αφορά τις έρευνες στο χερσαίο τμήμα , οι χάρτες και οι συντεταγμένες δημοσιεύονται κανονικά. 


Ανάμεσα στις περιοχές παραχώρησης αναφέρεται και το μπλοκ 2 στο Ιόνιο που είναι δυτικά της Κέρκυρας και ένα μεγάλο μέρος του συμπίπτει με την επίμαχη περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Αυτή η περιοχή δόθηκε στην κοινοπραξία «Total France», «Elpe» και στην ιταλική «Edison», όπου η πρώτη γεώτρηση έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί το 2018.

Εκπρόσωπος των «Elpe» (Ελληνικών Πετρελαίων), δήλωσε ότι κοινοπραξία έχει την πεποίθηση ότι σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έρευνα θα είναι επιτυχής και δήλωσε ότι σε λίγα χρόνια ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης θα αλλάξει και η Ελλάδα θα βρεθεί στο κέντρο των θετικών αλλαγών.

Το μπλοκ 2 του Ιουνίου, βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αλβανίας, αλλά στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα με την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Λουλζίμ Μπάσα και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών , Ντόρα Μπακογιάννη, ένα μεγάλος μέρος καταχωρήθηκε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας.


Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας και δεν έχει επικυρωθεί από τα αντίστοιχα κοινοβούλια.

Φαίνεται, ότι η κατάσταση αυτή δεν εμπόδισε αρχικά την Αθήνα να διαπραγματευθεί με νορβηγικές εταιρείες για σεισμική έρευνα, παρέχοντας αυτήν την περιοχή για έρευνα , η οποία μετά από την αντίδραση των Τιράνων, διεξήχθη βράδυ υπό την προστασία του ελληνικού λιμενικού σώματος.

Μετά από τη σεισμική έρευνα, η Αθήνα, αποφάσισε να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, παρά του ότι για την έρευνα σε αυτήν την περιοχή θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον την ανοχή των Τιράνων ή για να είναι νόμιμη να υπογράφονταν μια άλλη συμφωνία για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Για την κυβέρνηση της Αθήνας αυτή η (θαλάσσια) περιοχή, παραμένει ως ελληνική επικράτεια, αν και η Ελλάδα έχει υποβάλλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του τμήματος αυτού στον ΟΗΕ, χωρίς να γίνει διαπραγμάτευση ή μια νέα συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.
(shqiperiaime.al)
--
The Hellenic Information Team
infognomon politics

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ (infognomon politics)


 1. Το οικόπεδο 2 είναι καθαρά δυτικά της Κέρκυρας όπως φαίνεται και σε χάρτες, δηλαδή σε καθαρότατο κομμάτι της Ελληνικής ΕΟΖ. Οι αλβανοί κάνουν τα ίδια με τον τουρκομογγόλο Ερντογάν, δηλαδή υποστηρίζουν εμμέσως πως τα νησιά δεν έχουν ΕΟΖ, κάτι που βέβαια δεν ισχύει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τις θάλασσες και τα δικαιώματα των κρατών. Αν το ζητάει βέβαια ο οργανισμός τους, θα λάβουν "απαντήσεις"...
 2. Τό νά ὑπσστηρίζῃ κάποιος ὅτι τά νησιά δέν ἔχουν ἉΟΖ ἤ ὑφαλοκρηπίδα ἤ ὅτι δέν ὐπάρχει δικαίωμα ἐπεκτάσεως τῶν χωρικῶν ὑδάτων τους στά 12 μίλια, καί τά ὅμοια, ἀντίθετα πρὀς τό διεθνές δίκαιο,
  καί νά ζητῆ ἀλλες διευθετήσεις, μέ ὁποιοδήοτε πρόσχημα (γεωγραφικό, ἰσχύος, γεωπολτικῶν ἰσορροπιῶν, διεθνῶν σχέσεων καί συσχετισμῶν, κ.ο.κ),
  σημαίνει ὅτι
  α) ἐνῶ στό διεθνές δίκαιο ἰςχύουν οἱ ἀνωτέρω γενικοί κανόνες, πού δίοδυν ΑΟΖ, ὑφαλοκρηπιδα, 12 μίλια χωρικῶν ὑδάτων στά νησιά,
  β) αὐτός συζητᾶ ἐπί ἄλλης βάσεως ἐπικαλούμενος ἄλλες ἀρχές ΔΙΚΑΙΟΥ, ὅπως ἀρχή τῆς ἐπιεικείας, ἀρχή τῆς προωθήσεως τῆς ἐιρήνης μέ ἰσότητα ἑκατέρωθεν, κ.ο.κ. ἀρχές κατ' ἀῤχήν μόνον τῆς ἀρεσκείας του καί τῶν συμφερόντων του, ἀλλά αὐτές σημαίνουν ἀπό ἀπόψεως διεθνοῦς δικαίου, ὅτι
  δ) πρέπει νά δώσῃ ἰσοδύναμα , γιά νά πάρη κάποιες διευθετήσεις πού θέλει.
  _ Π.χ., νά δώσῃ γῆ κυριαρχίας του γιά νά πάρῃ μείωση τῶν 12 μιλιών,
  ἤ νά δώσῃ ἐκμετάλλευση ἐθνικοῦ του πλούτου, γιά νά πάρῃ μειωση τῆς ΑΟΖ πού δίδει τό διεθνές δίκαιο στόν ἄλλον, κ.ο.κ
  Μιλᾶμε δηλαδή, μόνον γιά διεθνές δίκαιο ἰσχύον γενικῶς καί ἄρα ἐφαρμοστέο καί συγκεκριμένως. Ἀλλά, ἄν κάποιος θέλήσῃ νά μιλήσουμε καί γιά ἕνα μεταξύ μας διεθνές δίκαιο προς ἀπό κοινοῦ νέα διαμόρφωσή του μεταξύ μας, πρέπει νά εἶναι ἕτοιμος νά δώσῃ γιά νά πάρῃ.
  Καθ'ὅσον καί οἱ ἀποκλίνουσς τῶν γενικῶν ρυθμίσεων, ρυθμίσεις δικαίου εἶναι , καί ὡς τέτοιες μποροῦν νά βρεθοῦν ἀπό κοινοῦ, μόνο μέ βάση τίς ἑκατέρωθεν ἤδη θεσπισμένες ἀπό τό διεθνές δίκαιο "ἰσότητα" κσί "ἰσορροπία".
  Οἱ ἀρχές ἐπιεικείας κλπ δέν δίδονται στά ὑποκείμενα τοῦ διεθνοῦς δικαίου ἀπό τό ἴδιο τό διεθνε΄ς δίκιαο γιά τήν ἀνατροπή του, ἀλλά μόνο γιά τήν συμπλήρωσή του μέ βάση τίς τοπικές συνθῆκες.
  Π.χ. μία πλήρης ανεξαρτησία μέρους τῆς Βορείου Ἠπέιρου, πέραν δηλαδή καί τοῦ πρωτοκόλλου τῆς Κερκύρας τοῦ 1913, θά ἔδινε ἴσως κάποια δικαιώματα συνεκμεταλλεύσεως δυτικῶς τῆς Κερκύρας, τέτοια πράγματα, φιλικότατα καί δικαιότατα πάντα: ἰσοσκελισμένα.
  ΥΓ. Οἱ Τοῦρκοι, καί δέν ξέρουν καί δέν καταλαβαίνουν κάν θέματα δικαίου. Τί τούς ἀκοῦνε οἱ Ἀλβανοί;