Το Ελληνικό Ζήτημα κλονίζει το μεταπολεμικό αξιακό σύστημα της Γερμανίας – Θέτει σε δοκιμασία την ευρωπαϊκότητα του Βερολίνου και βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των εκλογών του Σεπτεμβρίου – Τα σχιζοφρενή σενάρια του ESM αποκαλύπτουν τις μετεκλογικές προθέσεις του Βερολίνου – Η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι αν μπορεί να γίνει κάτι, πρέπει να γίνει πριν τις γερμανικές εκλογές.
Στις 27 Αυγούστου 2016, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο Το Ελληνικό Ζήτημα στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών του 2017, όπου επισημαίναμε ότι επειδή το Βερολίνο έχει πολλά καυτά ζητήματα (Deutsche Bank, πλεονάσματα, διάσπαση του ευρώ, διαγραφή του ευρωπαϊκού χρέους, δικαστική αναψηλάφηση της υπόθεσης Siemens, Προσφυγικό, Ερντογάν) δεν αποκλείεται να επιλέξει το Ελληνικό Ζήτημα για να ασκήσει λαϊκισμό και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Επισημαίναμε ότι το ίδιο συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές το 2013, μόνο που αυτή τη φορά το πρόβλημα έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που θα θέσει σε δοκιμασία ολόκληρο το μεταπολεμικό αξιακό σύστημα της Γερμανίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις εξής πρόσφατες εξελίξεις:
· Η μόνιμη επωδός του Σόιμπλε για εξέταση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, καθιστά την ελληνική υπόθεση κεντρικό πολιτικό θέμα στη Γερμανία. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε τεστ ευρωπαϊκότητας του γερμανικού imperium.
· Η προσυμφωνημένη προσωπική συμπαιγνία Σόιμπλε–Τόμσεν που τίναξε το eurogroup της 22/5/17 στον αέρα, εντάσσεται στο σχέδιο του Σόιμπλε για αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τη μετατροπή της σε γερμανικό προτεκτοράτο. Η τακτική αυτή έχει διχάσει την γερμανική κοινωνία και σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα προσλάβει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο Σόιμπλε κάνει τεράστια ζημιά στο «καλό» ευρωπαϊκό προφίλ της κας Μέρκελ, καθώς εμφανίζεται πιο ισχυρός από αυτή. (Σ.Σ: για τη νέα παγίδα Σόιμπλε είχαμε προειδοποιήσει από τις 3/3/2017).
· Το 45,6% των πολιτών στην Γερμανία τάσσεται υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ το 47,2% κατά του κουρέματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Die Welt».
· Το Κόμμα των Φιλελευθέρων και το επίσης ακροδεξιό AfD έχουν ως κεντρικό προγραμματικό τους στόχο την αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ότι δηλαδή επιδιώκει και ο Σόιμπλε.
· Στο πλαίσιο της εκλογικής κόντρας -πραγματικής ή εικονικής- των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες, ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε την Πέμπτη κατά την επίσημη ενημέρωση πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι «απίστευτα σκληρό».
Έτσι, υπό τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και με τα άθλια σενάρια του ESM, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό στην Αθήνα πως η όποια διευθέτηση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές όχι μόνο θα θέσει τη χώρα οριστικά εκτός QE, όχι μόνο θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά την οδηγεί σε νέο πολυετές μνημόνιο και στη μη ρύθμιση του χρέους, όπως ξεδιάντροπα προβλέπει ένα από τα τρία σενάρια του υποτακτικού του Σόιμπλε, Κλάους Ρένγκλιγκ.
Συνεπώς, τα όποια όπλα διαθέτει η Αθήνα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα.
Το Ελληνικό Ζήτημα, τονίζαμε πριν 14 μήνες, είναι ένα βαθύ εσωτερικό ψυχαναλυτικό γερμανικό πρόβλημα που δεν έχει συνειδητοποιηθεί από τους Γερμανούς πολιτικούς παρότι έχει πολλές και ζοφερές διαστάσεις στο γερμανικό υποσυνείδητο, και το οποίο εκ των πραγμάτων θα αναδυθεί στο επίκεντρο των γερμανικών επιλογών.
Αυτό θα συμβεί τόσο εξαιτίας της τιμωρητικής σκληρότητας του «Μνημονίου Σόιμπλε», την εξαίρεση της Ελλάδας από την χαλάρωση των δημοσιονομικών απαιτήσεων και την άρνηση ως μη υπαρκτού του θέματος των γερμανικών οφειλών, όσο και από ενδογενείς γερμανικούς παράγοντες που ανάγονται στο πεδίο της κοινωνικής ψυχολογίας.
Το Ελληνικό Ζήτημα έχει πλέον τρεις βασικές διαστάσεις: τις γερμανικές οφειλές, το Προσφυγικό και την ρύθμιση του χρέους.
Υπάρχει όμως και μια τέταρτη που συσχετίζει την καταλυτική ανάμειξη της Γερμανίας στην ελληνική κρίση με την «εικόνα του μισητού Γερμανού ο οποίος δεν διστάζει να υποτάξει μικρά κράτη, και ο οποίος αψηφά τις ειρηνευτικές συνθήκες με τον εθνικισμό του και γεμίζει ανυπεράσπιστες οικονομίες με τον στρατιωτικό του εξοπλισμό», όπως έγραψε πριν ένα χρόνο η συντηρητική Die Welt με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη».
Αυτό οι μισοί Γερμανοί το αντιλαμβάνονται και δεν τους αρέσει καθόλου, γιατί αναγνωρίζουν τους κινδύνους που υποκρύπτει, ιδιαίτερα μετά το Brexit.
Είτε έτσι, είτε αλλιώς η γερμανική κοινωνία θα βρεθεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου απέναντι στο id, το κατά Φρόιντ Εκείνο, δηλαδή τις βιολογικές ανάγκες και ενορμήσεις της που λειτουργούν με την αρχή της ευχαρίστησης με απώτερο σκοπό την απομάκρυνση του πόνου και την εκπλήρωση των ενστίκτων του ατόμου.
Με δυο λόγια, το μεταπολεμικό σύστημα της σύγχρονης γερμανικής μυθολογίας θα τεθεί για πρώτη φορά, χωρίς παραισθήσεις, υπό εσωτερική κρίση.
Στην πυραμίδα των σκανδάλων των γερμανικών τραπεζών και επιχειρήσεων, που έχει οδηγήσει στην καταρράκωση του προτεσταντικού κύρους, το ελληνικό ζήτημα αποτελεί το τουβλάκι που μπορεί να ρίξει ολόκληρο τον πύργο του τζένγκα…
tribune