23.5.17

Το Ισλαμικό Κράτος έχει βιβλιοπωλείο-γιάφκα στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και δεν… τρέχει τίποτα


Το Ισλαμικό Κράτος έχει βιβλιοπωλείο-γιάφκα στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ και δεν… τρέχει τίποτα

Ένας μάρτυρας, του οποίου η ταυτότητα είναι μυστική, ισχυρίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) διατηρεί βιβλιοπωλείο στην πόλη Γκαζιαντέπ της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη βορειοδυτική Συρία, και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου είναι ένας άνδρας ύποπτος για ανάμειξη στην επίθεση που πραγματοποίησε το Ισλαμικό Κράτος την πρωτομαγιά του 2016 στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, σύμφωνα με δημοσίευμα την Τρίτη της τουρκικής εφημερίδας Birgün.

Το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Γκαζιαντέπ την 1η Μαΐου 2016 σκοτώνοντας τρεις αστυνομικούς και τραυματίζοντας ακόμα 27 αστυνομικούς και επτά πολίτες.
Ο μάρτυρας, που έχει το ψευδώνυμο «Πυραμίδα», ισχυρίζεται ότι το βιβλιοπωλείο ανήκει σε έναν από τους υπόπτους της επίθεσης, του Τσούμα Σαχίν.
«Αυτός [ο Τσούμα Σαχίν] είναι ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Μέκε κοντά στο παζάρι Ελματσί και είναι γνωστός ως ο βιβλιοπώλης Τσούμα. Το βιβλιοπωλείο το έχει για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταές [Ισλαμικό Κράτος]. Κρύβει υλικά που ανήκουν στην οργάνωση σε κιβώτια βιβλίων», είπε ο μάρτυρας.
Το βιβλιοπωλείο, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgün, ακόμα λειτουργεί στη Γκαζιαντέπ.
Η Γκαζιαντέπ είναι γνωστή σφηκοφωλιά τζιχαντιστών στην Τουρκία ενώ οι εξτρεμιστές «ελέγχουν» και κάποιες συνοικίες της πόλης υπό την ανοχή του τουρκικού κράτους.
Στο παρελθόν τζιχαντιστές στη Γκαζιαντέπ είχαν πανηγυρίσει δημοσίως ανεμίζοντας μαύρες σημαίες από τα αυτοκίνητά τους.
tribune