20.4.17

CNN: «Προς προληπτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας» - Αλλά πώς και με ποιο στόχο; Η Βόρειος Κορέα δεν είναι «Ιράκ»...


ΜΕΧΡΙ ΑΡΧΕΣ ΜΑΙΟΥ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Με πλήγματα ακριβείας κατά συγκεκριμένων στόχων στη Βόρεια Κορέα ενδέχεται να απαντήσουν οι ΗΠΑ το αργότερο στις αρχές Μαΐου, αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ δίνοντας μια αίσθηση αντίστροφης μέτρησης, όσο και αν ακούγεται ως παράδοξο το ενδεχόμενο: Η Βόρειος Κορέα δεν είναι Ιράκ και οι ΗΠΑ δεν είναι οι ΗΠΑ του 2003.

«Εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει να απειλεί με νέες πυρηνικές ή βαλλιστικές δοκιμές τότε δεν έχουμε άλλη λύση από αυτή του προληπτικού κτυπήματος», δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψει η Κίνα κάτι τέτοιο. Χωρίς την υποστήριξη της Κίνας δεν μπορεί να επιβιώσει η Βόρειος Κορέα, αλλά η Πιονγκ Γιάνγκ δεν πρόκειται να καταρρεύσει όπως το Ιράκ. 
Στο γενικότερο κλίμα του «φρενοκομείου» που επικρατεί στην κορεατική Χερσόνησο έρχονται αναφορές για μετακινήσεις χιλιάδων Κινέζων στρατιωτών στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα για να αποτρέψουν μαζικό κύμα προσφύγων από το νότιο γείτονά τους, αναφορές όμως που η Κίνα διαψεύδει αποκαλώντας τες ως «καθαρή φαντασία».
Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ που απειλούν με προληπτικό κτύπημα. Το ίδιο κάνει και η Βόρεια Κορέα! Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το κρατικό KCNA η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να πραγματοποιήσει σε ένα μαζικό και ολοκληρωτικό προληπτικό κτύπημα εναντίον των ΗΠΑ: «Μη τα βάζετε μαζί μας», ανέφερε η εκφωνήτρια του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού.
Το BBC αναφέρει πώς "η Κίνα φοβάται ότι μια σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας μπορεί να ξεκινήσει «ανά πάσα στιγμή»".
Η νευρικότητα που επικρατεί μεταφέρεται σε πολλές πλευρές.
Η Air China ανέστειλε τις πτήσεις της από το Πεκίνο στην Πιονγιάνγκ, επικαλούμενη όμως σαν επίσημη δικαιολογία την μειωμένη επιβατική κίνηση, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying να δηλώνει: «Δεν έχω ιδέα από πολύ έρχονται αυτές οι πληροφορίες».
Οποιοιδήποτε επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας τις επόμενες 60 ημέρες θ περιλαμβάνει τη χρήση πυραύλων cruise αλλά και τη χρησιμοποίηση των βομβαρδιστικών B-2 με στόχους κυρίως τις εξέδρες εκτόξευσης βορειοκορεατών βαλλιστικών πυραύλων.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδραση της Βόρειας Κορέας θα είναι εκτοξεύσεις πυραύλων ή βολές πυροβολικού κατά της Νότιας Κορέας. Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας είναι άλλωστε σε απόσταση βολής αφού απέχει 56 χλμ. από τα σύνορα.
Το κυριότερο όπλο με το οποίο οι ΗΠΑ αναμένεται να κτυπήσουν τη Βρεια Κορέα θα είναι βλήματα cruise RGM/UGM-109E Tomahawk προερχόμενα πιθανότατα από επιθετικά πυρήνοκίνητα υποβρύχια.
Στόχοι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, εξέδρες εκτόξευσης, συστήματα Αεράμυνας, κέντρα διοίκησης και ελέγχου. Μετά το πρώτο αυτό κύμα το δεύτερο κύμα που θα ακολουθήσει αμέσως μετά θα προέρχεται από ικανό αριθμό βομβαρδιστικών από τα 18 συνολικά επιχειρησιακά B-2A Spirit  που διαθέτει η αμερικανική Αεροπορία.
Την ίδια ώρα αμερικανικά αεροσκάφη θα επιχειρούν κατά μήκος των εναέριων συνόρων των δύο χωρών και των ακτών της Βόρειας Κορέας και θα επέμβουν στην περίπτωση που βορειοκορεατικές μονάδες πυροβολικού ή κινητοί εκτοξευτές πυραύλων επιχειρήσουν να κτυπήσουν στόχους στη Νότια Κορέα. Τα αεροσκάφη θα προέρχονται τόσο από την Αεροπορία όσο και από το Ναυτικό.