14.4.17

Τουρκικές παραβιάσεις: "Φορτωμένη" ημέρα στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων από τουρκικά αεροσκάφη


Τα τουρκικά αεροπλάνα, ένα ζεύγος μαχητικών F-16 και δύο μεμονωμένα δικινητήρια CN-235 (σε αποστολή ELINT/SIGINT;) μπαινόβγαιναν στο μισό Αιγαίο πραγματοποιώντας ούτε λίγο ούτε πολύ συνολικά 38 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, συν τέσσερεις παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας. Ειδικά τα CN-235 φάνηκαν ιδιαίτερα δραστήρια αφού πέρασαν... "κοκορέτσι", όπως λένε χειριστές, το Αιγαίο, πετώντας επανειλημμένως εντός ελληνικού FIR με πορεία βορρά-νότο το ένα και νότο-βορρά το άλλο. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη προέβησαν σε 17 και 18 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου αντίστοιχα. Για την αναγνώριση και αναχαίτιση των "παρεισάκτων" στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά F-16 τα οποία εκτελούσαν καθήκοντα επιφυλακής στα αεροδρόμια της Λήμνου και του Καστελίου, στην Κρήτη, ωστόσο δεν σημειώθηκε εμπλοκή με τα τουρκικά μαχητικά. 

Εν όψει του κρίσιμου για τις πολιτικές φιλοδοξίες του προέδρου Ερντογάν δημοψηφίσματος της Κυριακής, δεν αποκλείεται έξαρση της τουρκικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι πέρισυ την Μ. Παρασκευή η τουρκική Αεροπορία πραγματοποίησε επτά υπερπτήσεις της νήσου Παναγιάς στο ανατολικό Αιγαίο. 


militaire